Благотворителен двубой: Волейболистки vs Баскетболисти

Волейболистките старша възраст на СК ЙЕБ Шумен-05 и юношите(19) на БК Шумен се включиха в уникален по рода си благотворителен двубой на честта. Идеята на събитието – волейболистките предизвикаха нашите момчета на баскетбол, а от своя страна баскетболистите твърдяха, че могат да победят волейболистките в техния собствен спорт. Целта на събитието бе да се съберат средства за пострадалия в тежка катастрофа – Николай Чолаков. Речено-сторено и вчера – 30.10.2018, двубоят стана реалност. Пред пълните трибуни в зала „Младост“ шуменските младежи направиха шоу, за което ще се говори дълго!

Първо се игра волейболният двубой. Срещата започна равностойно, като двата отбора си размениха по няколко успешни атаки. Къде с помощта на късмета, къде с помощта на ръста си, баскетболистите взеха надмощие и поведоха с 12:6 в първия гейм… Зрителите в залата не вярваха на очите си. Волейболистките само се подсмихваха на въодушевените баскетболисти и си разменяха намигвания с тях… Е, съвсем логично момчетата се разсеяха и разликата бе моментално стопена. Мачът започна да се играе точка за точка и въпреки, че съдиите спестиха няколко „обесвания“ на мрежата на момчетата, това не им помогна срещу отличната организация в защита на волейболистките, които показаха че си разбират от спорта и спечелиха убедително първия гейм 25:15.

Вторият гейм отново започна равностойно, но „гювеча“ за баскетболистите бързо приключи и разликата скочи в полза на момичетата. Агитката на волейболистките бе значително по-шумна и това сякаш смути момчетата. Трябва да отчетем обаче, че баскетболистите се раздаваха на макс и се бореха за всяка точка. Къде с крак, къде с глава нашите момчета успяваха да връщат топките в полето на момичетата. Форматът на двубоя бе 2 от 3 гейма, а не стандартния 3 от 5, затова нямаше място за отстъпление. Няколко хубави атаки на баскетболистите изненадаха девойките, но те пък приложиха едно от най-добрите си оръжия – сервиза. Разликата бързо се качи до 21:14. Баскетболистите направиха последен отчаян щурм да се върнат и след няколко хубави блокади разликата падна до 4 точки – 21:17. Но момичетата си знаеха работа и приключиха мача в своя полза с отлични сервизи и атаки – 25:17.

Бе ред на баскетболния двубой. Преди мача момичетата се бяха заканили, че ще бият момчетата и в този спорт. Е, в началните минути по нищо не изглеждаше, че това ще се случи, волейболистките правиха пропуск след пропуск, докато нашите момчета направиха една-две забивки, за да вдъхнат авторитет и зарадват публиката. Момичетата не успяваха да вкарат, въпреки, че приложиха и нестандартни за играта тактики – като например една от волейболистките да вдигне своя съотборничка, така че кошът да стане по-нисък. Най-сетне първия кош за момичетата дойде и залата избухна в аплодисменти и радостни възгласи (най-вече от самите волейболистки). Баскетболистите от своя страна почувствали превъзходство решиха да изпъкнат пред дамите, показвайки всякакви баскетболни пинизи. Някои от момчетата до толкова се бяха разсеяли от противничките си, че отбелязаха и в собствения си кош. Въпреки, че отстъпваха в резултата (с много), момичетата не се предаваха и упорито опитваха да се противопоставят. Някои дори вербално показваха намеренията си на момчетата с фрази като „Абе я ми се махай от пътя!“ Тактиката даде резултат и след няколко коша на волейболистките разликата бе намалена. През второто полувреме баскетболистите вкараха и няколко тройки, но дори те не отказаха волейболистките. Напротив бе време за отчаяни мерки – волейболистките, в противоречие с всички правила на баскетболната игра (но не и в този двубой), заиграха с 9 човека на игрището. Това обърка момчетата тотално. Дали защото никога досега не бяха играли мач срещу толкова многоброен противник, дали защото противника бе толкова красив, но нашите забравиха как се вкарва кош. Момичетата от своя страна вкараха една тройка и още няколко пробива, а накрая дори откраднаха и няколко борби в нападение, за да изравнят резултата – 30:30 (трябва да признаем, че поради липса на повече числа на волейболния брояч, повечето кошове на баскетболистите останаха неотбелязани).

В края всички бяха щастливи и доволни от вълнуващото събитие. Най-хубавото беше, че инициативата на младите шуменски спортисти напълни зала „Младост“ и се събра една немалка сума, която се надяваме ще помогне на Ники да се възстанови след тежката катастрофа!

За всички, които не са имали възможност да посетят зала „Младост“, но искат да помогнат на Ники, могат да дарят пари по сметка:

Невена Василева Костадинова
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG23BPBI79461064082201

Благотворителен двубой: Волейболистки vs Баскетболисти

Публикувахте от Баскетболен клуб Шумен в Вторник, 30 октомври 2018 г.