Интервю с Янко Янков за изминалия сезон 2015/16

БК Шумен: Да започнем с цялостното Ви виждане за изминалия сезон 2015/16? Успешен ли бе сезона за БК Шумен?

Янко Янков: Като цяло сезонът бе добър за клуба. Успяхме да постигнем добри резултати, които са видими и за нашите фенове. От една страна при подрастващите успешно поддържаме тенденцията от миналата година да запалим голям брой деца, особено във възрастовите групи от 1 до 4 клас. Групите ни са пълни, отделно работим и в училищата. Постигнахме и успех с кадетите – класирахме се на републиканско първенство, нещо, което не беше постигано повече от 4 години. Но аз съм доволен не от самото класиране, колкото от видомито израстване на повечето от състезателите. Подобрихме и класирането на мъжкия отбор, но най-доволен мога да бъда от пълната зала. Успяхме да привлечем голяма част от феновете на баскетбола в Шумен и мога да твърдя, че мачовете ни са едни от най-посещаваните не само в А група, но и в цяла България, включвайки и Националната лига.

БК Шумен: Мъжкият отбор наистина направи много силен сезон, влязохме в топ шест на А група за изненада на повечето специалисти. Какво е мнението Ви за развитието на мъжкия отбор?

Янко Янков: Пълната зала сама по себе си говори за това, колко добре се справя мъжкия отбор. Направихме добро представяне през целия сезон и записахме победи над всички отбори с изключение на първите три отбора – Левски София, ИУ Варна и Чавдар Троян, като срещу последните два отбора показахме доста добра игра като домакини. В сравнение преди два сезона сега играем равностойно дори с първите в групата. Класирането можеше да бъде дори още по-добро, но както знаете имахме доста проблеми в края на сезона с контузени състезатели – Миро Денчев и Андрей Джамбазов, както и отсъствието на други ключови състезатели. Късата резервна скамейка ни принуди да използваме повечето от кадетите в последните мачове и логично не успяхме да задържим по-предно класиране. Все пак смятам, че тези мачове бяха от полза, тъй като кадетите набраха самочувствие и в последствие това повлия на класирането на финалите.

БК Шумен: Все пак една от целите на участието на мъжкия отбор е именно развитие на младите състезатели от школата. Доколко бе постигната тази цел?

Янко Янков: За съжаление тези от подрастващите, които бяха готови физически да се съревновават с мъжете не продължиха с баскетбола – изключения правят Миро Денчев и Наско Колев. По-малките – кадетите, в течение на сезона успяхме да ги завъртим в състава на мъжкия отбор, но се видя, че те все още на са готови, единствено Виктор Серафимов се открои и получаваше повече минути… Мисля около 20 минути средно на мач, което никак не е малко за състезател на неговата възраст. Не знам друг отбор в А група, който да налага толкова много млади състезатели. И все пак основната цел на този мъжки отбор е не толкова класирането, колкото да подпомогне израстването на момчетата от школата ни. Другата основна цел е да запалим по баскетбола най-малките, да виждат как батковците се раздават в състезателна обстановка и да имат мотивацията да бъдат като тях. Не по-малко важна цел е да пълним и залата, да повишаваме популярността на клуба, да привличаме все повече почитатели на баскетбола, а дай Боже и нови спонсори.

БК Шумен: Мъжкият отбор и кадетите определено постигнаха добри резултати. Юношите не успяха да постигнат потенциала си, но там причината е друга – небаскетболна, но каква е оценката Ви за представянето на другите формации?

Янко Янков: Ами смятам, че всички възрасти, които участваха в държавното първенство се представиха достойно. Освен класирането на кадетите можехме да имаме и класиране на 14-годишните, но за съжаление малко не им достигна. Според мен се вижда израстване във всички отбори, което е най-важното и ако това израстване продължава съм сигурен, че резултатите ще бъдат на лице в близко бъдеще.

БК Шумен: Най-малките до 12 години, също ще имат нова кръв в състава, можем ли да очакваме от тях някакви успехи и развитие?

Янко Янков: Смятам, че успяхме да изградим основата на пирамидата. Обхващаме много деца, което ни дава възможност да правим по-добър подбор и по-добра селекция. Резултатите ще се видят може би след 2-3 години, тъй като е нужно време да работим с децата, да ги подготвим за мачовете и се надявам резултатите няма да закъснеят.

БК Шумен: Стана ясно, че регион „Добруджа“, в който се състезава БК Шумен е най-силния заедно с регион „Витоша“ в общото класиране на подрастващите в баскетбола (виж класацията на bgbasket.com). Черно море Варна, Доростол Силистра и Дунав Русе се представиха силно и имаха отбори на финали във всички възрастови групи. Какво трябва да направим, за да ги настигнем?

Янко Янков: Аз смятам, че сме на правилния път и е нужно постоянство и труд, за да успеем. Не смятам, че тези отбори са много над нас като баскетболни достойнства. Имаше епизодични прояви през сезона, когато успяхме да играем равностойно и дори по-добре от тези отбори. Особено добре се представихме при юношите, докато не последваха контузиите и отсъствията на основните състезатели. Смятам, че един от големите проблеми в момента при нас е липсата на мачове. Затова софийските отбори дърпат много, преди републиканското те играят по минимум 40 мача във всяка възраст. А ние имаме, дори със зоната като включа, по 15 мача. Тези мачове, този опит, изграждането на характер, на психика не могат да се компенсират с повече тренировки. На нас ни помогна това, че кадетите имат възможност да участват в мъжкия отбор да трупат опит там. Това си говорихме и със треньорът на Черно море Спас Натов, че са нужни повече мачове. От друга страна софийските отбори са облагодетелствани от това, че имат възможност да правят и селекция. Първите три-четири отбора в София имат по няколко деца събрани от цяла България, което вдига нивото им неимоверно. Може би ако имаме 15-на мача повече на сезон ще можем да бъдем по-равностойни.

БК Шумен: Една евентуална промяна на формата на първенството в регион „Добруджа“ би ли могло да помогне по някакъв начин да се постигне това – да бъдем по-равностойни на софийските отбори?

Янко Янков: Да, разбира се ще помогне, но проблемът е в липсата на средства. Ние дори да искаме – по-способните отбори, ако другите клубове в региона не са съгласни, поради липса на финансови средства, то просто няма как да стане. Повечето мачове са свързани с повече пътуване, повече заплати за съдийски наряди и т.н.

БК Шумен: Новият сезон е още далеч и все пак, какво можем да очакваме от БК Шумен през сезон 2016/17?

Янко Янков: Очаквам да направим нова силна спортно-състезателна година. През новия сезон се получава така, че в почти всички възрасти ще сме с по-малки деца, заради преминаването от долната в по-голямата възраст, което означава, че не можем да очакваме чудеса. Но ние трябва да продължим да работим по същия начин – упорито и постоянно. Да изискваме и да поставяме цели пред състезателите, за да може да има израстване. На този етап мога да кажа, че мъжки отбор ще имаме и догодина. За селекцията не искам да говоря отсега. В процес сме, говорим с различни момчета, но определено гръбнакът на отбора ще е отново кадетите, които с класирането си на финали доказаха, че имат потенциал и 2-3 от юношите, които решиха да останат. Все още не знам какъв ще е формата на първенството, но се надявам да продължим да надграждаме. По-миналата година бяхме девети, миналия сезон шести. Дай Боже през новия сезон да продължим да вървим нагоре, да продължаваме да пълним залата с почитателите на спорта.

БК Шумен: Няколко пъти споменахте пълната зала, какво бихте пожелали на феновете на БК Шумен?

Янко Янков: Първо, искам да благодаря на феновете, защото те наистина бяха нашия шести играч, не случайни по-добре играем като домакин. Ние ще се постараем да ги радваме с добра игра и раздаване на терена. Надявам се, че и обещанието Шумен да има скоро нова спортна зала да се сбъдне и в бъдеще нашите фенове ще се радват не само на хубав баскетбол, но и на по-хубави условия в новата спортна зала.