2022/23 НБЛ 22 кръг: Шумен – Левски 67:78

Шумен загуби домакинството си на Левски с 67:78 в мач от последния – 22 кръг на второто завъртане в НБЛ. Въпреки загубата Шумен показа много борбеност и успя да се върна на 8 точки от съперника в последната част, въпреки че изоставаше с 27 в третия период. Нашият тим изигра мача без центъра си – Рей Идоу и гарда Виктор Серафимов, които се възстановяват от контузии. Победата е под номер 12 за Левски, които въпреки успеха ще отстъпят третото място на ЦСКА. Шумен пък ще започне третото завъртане с 3 победи и 17 загуби.

Левски влезе по-добре в срещата и поведе със 7:0, но Шумен много бързо се върна след 2 поредни тройки на Адриян Секулов. Играта бе равностойна през цялата първа четвърт, в която отборите си разменяха кошове. Точките на Левски идваха главно в подкошието, където липсата на център си казваше думата. Точни стрелби на Ел-Амин и Кендеров обаче не дава възможност на Левски да се откъсне и първата част завърши наравно – 17:17.

През втората четвърт, по-високият състав на Левски вече започна да се възползва от по-добрите си габарити, въпреки добрата зонова защита на Шумен. „Сините“ играеха агресивно в защита, което им позволяваше да правят резултатни бързи атаки. Фактът, че домакините рано натрупаха 5 отборни нарушения също бе използван от опитните играчи в Левски като Асен Великов, които често заставаха на наказателната линия. Левски постепенно увеличаваше преднината си, като тя стигна 12 точки в края на първото полувреме след тройка на Момчил Кадиев.

Левски излезе през второто полувреме с много агресивна и бърза игра под двата коша. Шуменската зона вече не бе проблем за „сините“, които показаха добра успеваемост зад линията за три точки. Гостите от София успяваха да обират и голяма част от борбите, което им даваше повече владения на топката. Разликата много бързо достигна до 28 точки след поредица тройки на Златин Георгиев, Лъчезар Димитров и Асен Великов. Две минути и половина преди края на третата четвърт обаче Левски си помисли, че е спечелил мача, а младите и амбицирани за изява играчи на Шумен чакаха удобен момент да покажат, че имат потенциал за НБЛ. Обрата бе започнат от Ел-Амин, който за пореден мач демонстрира реализаторски способности.

В началото на последната част, Шумен играеше изключително агресивно в защита и се бореше за всяка топка. В нападение пък се разиграха Кендеров и Теодор Димитров, които показаха отличен мерник от дистанция и изоставането бе свалено до 15 точки. Левски се опита да убие темпото в мача. За съжаление едно от основните оръжия на Шумен в нападение – Ишмаел Ел-Амин трябваше да напусне за 5 нарушения. Въпреки това шуменци не се отказаха и продължиха да скъсяват дистанцията до Левски. Точно три минути преди края след два точни наказателни на Георги Кендеров пасивът на Шумен бе свален до 8 точки. Левски обаче показа, че е опитен и зрял отбор. Димитър Ангелов нареди топката да стига до центъра Джон Флорвиъс, за когото трудно се намираше противодействие в подкошието. Разликата отново скочи над 10 точки, а до края имаше твърде малко време Шумен да пробва нов обрат и „сините“ затвориха мача с 11 точки аванс – 78:67.

Пореден силен мач за Ишамел Ел-Амин с 16 точки, 5 борби и 5 асистенции. Георги Кендеров завърши с 20 точки, 3 борби и 4 асистенции, Теодор Димитров записа 10 точки и 3 борби, а капитанът Адриян Секулов за пореден път изнесе лекция, как трябва един баскетболист да се раздава на терена с 12 точки, 8 борби, 3 асистенции и 3 откраднати топки.

За победителите от Левски силен мач записаха Джон Флорвиъс с 18 точки и 10 борби, Златин Георгиев с 14 точки и 8 асистенции, както и капитана Асен Великов с 16 точки, 6 борби и 6 асистенции.

Предстои да излезе програмата за третото завъртане в НБЛ след изиграване на всички двубои. Следете сайта ни и Фейсбук страницата за програма на Шумен до края на шампионата.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: