2024/25 Sesame НБЛ, Редовен сезон, 2 кръг: Левски – Шумен 96:91

Шумен отстъпи на Левски София с 91:96 в гостуването си от мач на 2 кръг в Sesame НБЛ. Това е първа победа за столичния тим, докато Шумен е с две загуби до момента.

Срещата започна с размяна на кошове и много старание в защита и за двата отбора. Левски водеше в началото на мача, но шуменци отговориха и до средата на първата четвърт резултатът се запазваше равен 10:10. Левски продължи с опитите да се откъсне, но Джакори Ийли показа отличните си реализаторски способности и Шумен бе плътно до домакините в резултата. До края на първата четвърт двата отбора задържаха равенството като само точка ги разделяше след 10 минути игра – 21:20 за Шумен. През втората четвърт Шумен продължи да не допуска изоставане. Илий, Бено Зечич и Баръш Мустафа водеха шуменското нападение. Двама от най-опитните в отбора на Левски – Златин Георгиев и Димитър Маринчешки обаче направиха така, че домакините да имат стабилна преднина от 8 точки след силен край на първото полувреме – 48:40.

И второто полувреме започна с размяна на кошове. Но отново Георгиев, Маринчешки и Лъчезар Димитров бяха основните оръжия на „сините“, които докараха преднината на столичани до 17 точки в средата на третата четвърт. Шумен не се предаваше. Чест прави на шуменските баскетболисти, че въпреки голямото изоставане намериха сили да върнат пасива си до 10 точки преди края на частта след добра защита и борба под собствения кош. Дамян Минков, Рей Идоу и Зечич бяха в основата на серията на Шумен. Последната част започна равностойно и двата отбора играеха внимателно, за да не позволят силна серия на противника. В тези минути обаче се разигра Лъчезар Димитров за Левски, който с 28-те точки беше водещ реализатор. Гардът на „сините“ вкара две трудни тройки и пробив, което вдигна разликата до 15 точки, въпреки, че шуменци я бяха свалили до само 5 точки. При оставащи малко повече от 5 минути това сякаш даде самочувствие на Левски, че победата е в техни ръце. Но отново шуменци не се отказаха и продължиха да опитват да се върнат водени от Баръш Мустафа. Авансът на сините отново бе свален до 7 точки, но до края оставаше твърде малко време и опитния тим от София намери начин да затвори мача при 96:91 в своя полза.

В трети кръг Шумен посреща като домакин отбора на Берое Стара Загора. Мачът ще се играе в неделя – 20 октомври в „Арена Шумен“ от 13.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата