Интервю с Антонио Станков – треньор от школата на Чардафон-Орловец Габрово

В третата част от серията интервюта с треньорите по баскетбол на подрастващи гост ни е една от звездите на Шумен през отминалия сезон Антонио Станков. В момента Антонио Станков е треньор в школата на Чардафон-Орловец Габрово. Това е школа с традиции в българския баскетбол. Станков има и фейсбук страница – Индивидуални тренировки по баскетбол с треньор Антонио Станков, на която можете да научите интересни методики за индивидуални тренировки.

 

БК Шумен: Г-н Станков, разкажете ни малко повече за развитието на баскетбола в град Габрово. Успявате ли в школата на Чардафон да изграждате пирамидата? Лесно ли е да привлечете децата да тренират баскетбол?

Антонио Станков: Ами смея да твърдя, че към момента вървим доста добре. Аз съм от лятото на сезон 2016/17 в школата на Чардафон. В момента работим четирима треньори, всичките сме млади и се раздаваме от сутрин до вечер. Към настоящия момент има доста деца в клуба – над 260 тренират в школите на Чардафон. Имаме деца във всички възрастови групи и при момчета, и при момичета, от мини-баскет до юноши. Вървим добре в мачовете, тренираме индивидуално. Гледаме при всяко свободно време и всякакви условия да тренираме.

БК Шумен: А можете ли да се каже, че баскетболния отбор среща подкрепа в града? Институциите, бизнесът и обществеността помагат ли на баскетбола?

Антонио Станков: Да, помагат ни с каквото могат. Ние също се опитваме с връзките, които имаме да намираме спонсори, защото истината е, че няма как да се разчита само на общината. В града има и други спортове и общината няма възможност да налива пари само в баскетбола. Искаме да осигурим най-добрите условия на децата, затова и се опитваме да привлечем спонсори.

БК Шумен: Как стоят нещата с родителите и баскетболните фенове в Габрово? Можете ли да разчитате на тяхната подкрепа и разбиране?

Антонио Станков: Да, разбира се. Когато имахме турнир в Горна Оряховица с 14-годишните почти всички родители на децата пътуваха с отбора, за да ни подкрепят. Опитваме се да организираме родителите, така че където и да играем турнир, те да могат да идват и да ни подкрепят. Работим така, че родителите да са съпричастни. В Чардафон културата е такава, че ние всички сме едно семейство и се подкрепяме едни други.

БК Шумен: Да се обърнем отново към институциите. Имате ли подкрепа от страна на училищата при подбора на деца за баскетболния клуб? Учителите и директорите съпричастни ли са, допускат ли ви в училище или не срещате разбиране?

Антонио Станков: Някои да, някои не. Няма как да се мине и без трудности. Ние винаги сме се опитвали да намерим общ език с учителите и директорите, да им покажем, че сме в училище не просто да отбием номера, а наистина да работим, да се занимаваме с баскетбол и да създаваме баскетболисти.

БК Шумен: С няколко думи, какви са основните амбиции на БК Чардафон-Орловец?

Антонио Станков: На първо място, за всички възрастови групи, искаме да научим децата да играят баскетбол. Това е основната ни амбиция. Надяваме се да имаме няколко отбора на финали. Другата ни главна цел е до две три години да възродим и мъжкия отбор. Защото без мъжки отбор няма как да мотивираме младите в клуба да се развиват. Те трябват да гледат мъжки баскетбол, да се учат и да се стремят да стигнат до най-високото ниво.

БК Шумен: А бихте ли споделили какви са личните Ви амбиции като треньор? Как искате да се развивате?

Антонио Станков: Ами аз съм много млад треньор и съм изключително мотивиран да се развивам в тази област. Опитвам се да съм от сутрин до вечер с децата, правим индивидуални тренировки и така както те се учат на баскетбол, така и аз се уча от тях да се развивам в треньорската професия. Голямо мое желание е, децата които тренирам да станат не просто добри баскетболисти, но и пълноценни личности като хора. Именно затова разчитам на това да са добре в училище, да се учат на дисциплина. Аз имам правило, което извежда на първо място училището, следва дисциплината и баскетбола идва след това. Без първите две неща, няма как да го има третото. Баскетболът е игра за интелигенти и дисциплинирани хора, затова ако училището или дисциплината отсъстват, няма как да има развитие в баскетбола.