Обобщение на сезон 2023/24 – Никола Николов: Много се радвам, че традицията се запази, да имаме все по-добро представяне откакто се завърнахме в НБЛ

Продължаваме интервютата за края на сезон 2023/24 с капитана на мъжкия отбор – Никола Николов. Какво сподели гардът на Шумен за един от най-успешните сезони за БК Шумен в последните 20 години прочетете в следващите редове:

БК Шумен: Шумен записа един от най-добрите си сезони след завръщането в НБЛ, какво е твоето мнение като капитан на отбора за изминалата година?

Никола Николов: Много се радвам, че традицията се запази, да имаме все по-добро представяне откакто се завърнахме в НБЛ. Тази година със сигурност направихме много повече победи. Доста оспорвано първенство, може би имаше шанс да постигнем повече. Загубеният мач от Ямбол, който ни коства да се класираме за Купата на България със сигурност ни повлия. Но после се вдигнахме и във втората шестица направихме силни мачове. Може би това, за което съжалявам е, че в плейофите не можахме да сме в пълен състав. Ако бяхме в пълен състав можехме да дадем по-голям отпор срещу Рилски спортист. Като цяло доста добър сезона направихме. Мисля, че и феновете на отбора в Шумен видяха, че всеки мач се хвърляме. Нямаме загуби с повече от 10 точки, изключвайки плейофите. Всичко друго са ни били равностойни мачове, близки мачове. Мисля, че наистина се представихме доста добре.

БК Шумен: Ти също записа силен сезон, въпреки тежката контузия в края на миналия сезон, бе използван и като основно оръжие в защита, пазейки най-добрите играчи на противника. Все смяташ ли, че трябва да подобриш още играта си и какво искаш да развиеш като умения за следващата година?

Никола Николов: Честно казано след контузията миналия сезон не знаех дали ще играя отново. Но успях да се възстановя доста добре и започнах сезона. Може би малко по-колебливо, но в края на сезона вече бях в оптимална форма. Винаги съм се опитвал да давам максимума в защита, всеки един мач, независимо от противника. За мен няма значение кой пазя в защита аз винаги се опитвам да го лимитирам до минимален брой точки. Това, което искам да подобря е със сигурност офанзивната част от играта ми, но и тя всяка година се подобрява.

БК Шумен: А какво е нужно, за да продължи възходящото представяне на отбора и през следващия сезон?

Никола Николов: Малко е кофти това, че всяка година чужденците в отборите се сменят, както и в нашия. За следващия сезон не знам дали някои от играчите-чужденци от този сезон ще останат, но предполагам повечето – не. Трудно така може да се изгради някаква система за следващия сезон. Започва се от начало – нови играчи, ново сплотяване на колектив. Всичките тези неща. Но смятам, че и старши треньора придобива все повече опит, по-добре се справя в определени ситуации през всяка следваща година.

БК Шумен: Младите играчи от школата записаха доста игрови минути този сезон, какво е мнението ти за техния принос?

Никола Николов: Най-необходимо да продължи развитието на клуба е младите момчета да не спират да се развиват, защото това, че играят в мъжкия отбор не им дава право да намалят тренировките. Напротив, трябва все повече усилия, все по-усилени тренировки. Този сезон видяхме, че могат да играят, било един от тях в един мач, друг в друг мач – Баръш, Станислав, Веско. Всеки от тях в определени ситуации показа, че е способен да играе на ниво НБЛ, като дори аз мислех, че им е рано, но те ме опровергаха и това много им помогна на тяхната възраст да мачкат.

БК Шумен: Ти самият си излязъл от школата на клуба, може би повече от десетилетие защитаваш цветовете на клуба – какво е мнението ти за развитието на баскетбола в Шумен?

Никола Николов: Като помня как почнахме в А група и сега, когато сме в НБЛ, всяка година по-добър сезон, по-добър отбор, повече фенове идват. Наистина ме радва много. Дори да не съм част от отбора в даден момент ще се опитвам да помагам с каквото мога, по какъвто и да е начин, и да следя какво се случва. Но искам развитието на клуба да продължава.

БК Шумен: Тази година първенството е доста интересно и оспорвано, като пряк участник по терените на Sesame НБЛ какво е твоето мнение за шампионата този сезон?

Никола Николов: Първенството е много оспорвано, видяхме и изненади в плейофите – Черноморец отпадна. До последно не се знаеше кой ще е шампион. От самото начало бе така – имаше много изненади, долната половина на таблицата вземаха мачове срещу горната половина. Мисля, че последните 5-6 сезона това е най-интересното първенство – доста оспорвано, дори класата да не е толкова висока в отборите.