Обобщение на сезон 2023/24 – Уилфред Ликей: Имахме отбор от наистина добри играчи, които се опитваха да постигнат общата цел

Продължаваме интервютата с играчите от мъжкия състав на Шумен. Ред е на друга важна фигура в отбора през изминалия сезон – универсалният боец – Уилфред Ликей. Ето мнението на тежкото крило за изминалия сезон.

БК Шумен: Беше дълъг сезон и успешен за Шумен. Какъв е твоя коментар за сезона изкаран с екипа на Шумен?

Уилфред Ликей: Наслаждавах се да играя тук. Имахме отбор от наистина добри играчи, които се опитваха да постигнат общата цел. Мисля, че в края на краищата успяхме да го направим. Имахме спадове и възходи, но като цяло добро представяне, въпреки че знаете – имахме двама контузени, двама напуснаха отбора. Но в баскетболното първенство няма спиране, трябва да продължиш, трябва да се бориш.

БК Шумен: Ти лично имаше универсална роля – да вкарваш, да се бориш, да пазиш високите играчи на съперника. Какво е мнението ти за твоята игра, как се справи?

Уилфред Ликей: Мисля, че се справих добре този сезон, да налагаше ми се да правя всичко изброено. Но подготвях се добре за всеки мач, съотборниците ми и треньорите вярваха в мен и се получаваше. Смятам, че имам да подобрявам още много неща, искам да бъде по-добър баскетболист в близко бъдеще. Като за първа година мисля, че се справих добре и определено имам потенциал за израстване.

БК Шумен: Да това е първата ти професионална година, но ти се справи като играч с опит. В отбора има много млади играчи, смяташ ли че покрай са успели да натрупат опит?

Уилфред Ликей: Да, разбира се, на 100%. Както казах тренировки бяха наистина здрави, треньорите ни даваха възможност да играем свободно, имахме добра основа. Тези момчета на по 16-17 години играеха срещу нас всеки ден, виждаха как ние тренираме, как се подготвяме, как се справяме срещу по-добри противници и натрупаха самоувереност. Вторият отбор на Шумен е доста добър, но борейки се с нас, по-опитните в отбора им даваше повече увереност, повече самочувствие, за да станат по-добри играчи.

БК Шумен: Какво е мнението ти за първенството тук в България?

Уилфред Ликей: Лигата е доста добра. Повечето експерти и скаути казват, че българското първенство може да бъде добра отправна точка за развитие и прогресиране към по-добра лига. Има много добри местни играчи, национални играчи на България, които са много високо ниво. Отборите в топ 6 са много добри, а дори и някои отбори във втората шестица се борят здраво. Така че, да България има добро първенство, ако искаш да започнеш една добра баскетболна кариера.

БК Шумен: Последен въпрос, какви са впечатленията ти от България и конкретно от град Шумен?

Уилфред Ликей: България е хубаво място. Докато бях тук успях да опитам от всичко. Обиколих доста градове Бургас, София, Варна, в които видях много хубави неща. Шумен е доста хубав град, хората се отнасят добре с теб, когато имаш възможност да поговориш с тях, въпреки, че не много говорят английски. Тези, които говорят английски обаче те поздравяват, махат когато те видят на улицата. Въпреки, че тук няма кой знае колко неща да се правят, това е добре за нас, защото можем да се фокусираме върху баскетбола, което е нашата работа.