Кадети(16): Драма във втория кръг на Елитна група Североизток. Шумен падна от Дунав след продължение

Кадетите на БК Шумен изиграха изключително драматичен втори мач в Елитна група – Свероизток. Нашият тим отстъпи като домакин на Дунав 2016 Русе след продължение с 83:79 след като на два пъти имаше възможност да затвори мача в своя полза в редовното време. Това е втора загуба на кадетите, които загубиха в първия кръг от Чардафон Орловец.

Мачът срещу кадетите на Дунав започна изключително равностойно. Шуменският тим показа добра игра в подкошието и в защита, докато Дунав реализира голяма част от стрелбите от средно разстояние. В края на първата част Шумен извърши множество фалове, а гостите се възползваха и не позволиха на нашият тим да се откъсне в резултата. Вторите петици на двата отбора започнаха много нервно втората четвърт. Грешки, неточни стрелби и нарушения характеризираха тази част, като агресивната защита на шуменските кадети им позволи да отворят малка преднина от 4 точки, която те успяха да запазят до края на първото полувреме.

Третата четвърт започна с нова порция грешки и неточни отигравания за Шумен. Гостите от Русе пък подобриха мерника си и след добра точкова серия успяха не само да изтрият изоставането си, но и поведоха в резултата. В края на частта Шумен подобри играта си в защита и вкара няколко точки от бързи атаки, което не позволи на Дунав да отвори по-голяма преднина. Преди началото на последната четвърт резултат бе 53:48 в полза на Дунав. Последната четвърт започна с много по-добра защита за Шумен, които регистрираха доста откраднати топки. В нападение пък кадетите ни значително подобриха мерника си и отново резултатът бе в наша полза. Преднината на Шумен обаче бе крехка – едва 6 точки и при оставащи две минути на редовното време Дунав направи силна серия в защита, открадна няколко топки и отново си върна преднината този път от 4 точки. При оставащи 11 секунди до края Шумен взе тайм-аут, а след него последва тройка за нашия тим и преднината бе стопена до 1 точка. Съвсем очаквано шуменските кадети извършиха нарушение, за да спрат часовника и пратиха противник на фал линията. Гардът на Дунав пропусна и двата фала, а в последвалото меле топката някак попадна в играч на Шумен, който бе фаулиран 0,5 секунди преди края на редовното време и бе пратен на наказателната линия, тъй като Дунав също бяха извършили 5 лични нарушения. Шуменското крило отбеляза първия наказателен, но пропусна втория и мачът влезе в продължение.

В продължението Шумен започна по-добре и реализира първите си две стрелби, но руснеци също показаха изключително точен мерник в тези допълнителни пет минути и след поредица от точни стрелби и няколко защити без кош отново излязоха с 6 точки напред. Шумен върна един кош до края, но за повече нямаше сили и мачът завърши 83:79 в полза на Дунав 2016.

За Шумен предстои ново домакинство – приемаме Черно море Тича. Мачът е на 09.11.2019 (събота) от 12.00 ч. в зала „Младост“.