Кадети(16): Шумен загуби от Тунджа Ямбол и ще решава петото място в пряк двубой с Чардафон

Кадетите на Шумен загубиха домакинството си на Тунджа Ямбол в предпоследния 14 кръг от първенството на Елитна група – Изток. Нашият тим отстъпи с 43:108, но въпреки това запазва петото място във временното класиране. Тунджа пък записва 13 победи в 14 мача и заедно с Черно море Тича дели първото място с равен брой точки. Така и за двата отбора последния кръг ще се окаже решаващ. Тунджа се изправя срещу Черно море в директен двубой за първо място, а Шумен ще е домакин на Чардафон-Орловец, като двата отбора ще решат кой ще заеме пето място в крайното класиране на Елитна група – Изток.

Двубоят в зала „Младост“ започна с бърза размяна на кошове за двата отбора. Шумен вкара след две бързи атаки, а гостите намериха целта след отигравания на центровете в подкошието. Гостите от Ямбол не чакаха много и показаха по-добрите си умения в нападение. Хубавите им пробиви носеха точки в почти всяка атака. Шумен пък направи множество пропуски под коша на противника. Дори когато Тунджа се затрудняваха да спират нападенията ни и извършваха фаулове, нашите момчета не успяваха да реализират наказателните и разликата бързо скочи в полза на гостите. В последните три минути на първата четвърт Шумен реализира няколко бързи атаки и свали пасива си до 5 точки – 12:17. До края на частта обаче Тунджа показа по-добра игра и логично първата петица на ямболии се оттегли с 8 точки преднина 15:23. Втората петица на гостите започна втората четвърт с отлична зонова преса на цяло игрище, а Шумен много рядко успяваше да изнесе топката в предно поле. Разликата много бързо скочи над 20 точки. Към края на полувремето шуменци намериха пробойни в пресата чрез отлично раздаване на топката. За съжаление събуждането на нашите се случи твърде късно и разликата вече бе скочила на 26 точки – 24:50 в полза на гостите.

Второто полувреме започна със серия от 7:0 за гостите, които отказаха Шумен от всякакви намерения за обрат. Последвалите две хубави атаки на Шумен, завършили с тройка и пробив не промениха нищо на терена. Тунджа продължи да играе агресивно в защита. Гостите натискаха нашите гардове от центъра, рядко позволяваха да разгърнем комбинациите си, а в нападение бяха безпощадни и успяваха да вкарат от всяка възможна позиция. Ямболци спечелиха частта с 40:12. Последната четвърт в игра се появиха всички резерви на двата отбора. Шумен показа няколко добри отигравания в нападение, но силите ни стигнаха да отбележим едва 7 точки. Тунджа отбелязаха 18 и затвориха срещата при 43:108 в своя полза.

Следва пауза преди последния кръг при кадетите в Елитната група. Последния мач на Шумен е ново домакинство. Приемаме шестия в класирането – Чардафон-Орловец на 24.03.2019 от 12.00ч и мачът ще реши кой ще заеме петото място в крайното класиране.