Кадети(16): Шумен победи Рилски спортист и направи важна крачка към финалите

Кадетите на Шумен победиха Рилски спортист с 84:70 в първи двубой от баражите за класиране на финалите на републиканско първенство. Реваншът е следващият четвъртък в софийската зала „Триадица“ и за да се класират, шуменци не трябва да губят с повече от 13 точки.

Срещата започна с превъзходство на шуменската първа петица. За съжаление поредица от грешки на нашия тим позволи на първата петица на Рилски спортист да се върне и до края на първата четвърт резултатът се движеше коша за кош и в крайна сметка завърша наравно – 20:20. През втората част Шумен играеше добре в защита и затваряше голяма част от възможностите за стрелба на гостите. „Рилецо“ обаче също затрудняваше нападенията на Шумен с умела преса на цяло игрище. Резултатът продължи да се движи кош за кош, като минималната преднина бе ту в полза на единия, ту в полза на другия отбор. Шумен все пак затвори полувремето с минимален аванс от 1 точка – 38:37.

Второто полувреме продължи с равностойната игра. И двата отбора се раздаваха максимално, бореха се за всяка спорна топка. Не липсваха и грешки, но кошове падаха често и резултата все така се движеше 2-3 точки в полза на Шумен. В тази трета четвърт основния виновник за това шуменските кадети да не натрупа преднина бе отличната преса на цяло игрище за Рилски спортист. В последната част обаче нашите баскетболисти започнаха да разгадават самоковската преса. На свой ред Янко Янков и Звонко Папак подредиха шуменци в зонова защита 3-2, което спря лесните пробиви на „Рилецо“ към шуменския кош. Разликата започна да се катери в полза на Шумен и до края на четвъртата част достигна 14 точки – 84:70. Имайки предвид и многото пропуснати изстрели от наказателната линия, кадетите ни трябва да съжаляват, че не спечелиха двубоя с по-голяма разлика.

Предстои интересен реванш в София. Следете Фейсбук страницата ни за пряко излъчване на срещата в YouTube канала на БФБаскетбол.