Кадети(16): Шумен с победа в първия кръг след драма в зала „Младост“

Кадетите на Шумен започнаха сезона с драматична победа след продължение над Делфин Бургас със 70:68. Шуменци изоставаха в почти целия мач, като на моменти разликата достигаше 21 точки, но в последната четвърт момчетата водени от треньора Димитър Точев проявиха характер, върнаха разликата и вкараха мача в продължение. В продължението двата отбора играха равностойно и 20 секунди преди края резултатът бе равен, но хубав пробив на гарда не Шумен, при оставащи три секунди донесе победата на нашия тим.

Срещата започна с леко предимство за гостите от Бургас, които благодарение на по-настоятелните си действия под кошовете и повечето борби успяха да поведат с 5 точки. Шумен заигра равностойно след 3 минути игра, но бързо натрупа 5 отборни фаула и това и улесни играта на Делфин. Бургазлии пробиваха на всяка атака и ако не до кош, то те успяваха да стигнат поне до нарушение и две лесни точки от наказателната линия. Разликата се движеше 5 точки в полза на гостите до края на първата четвърт. Втората четвърт започна силно за Шумен, които благодарение на отлични пробиви на своя гард изравни резултата. Втората петица на Делфин обаче влезе в мача и след отлична защита, която принуди нашият тим да направи много технически грешки, успя да си върне преднината. До края на полувремето бургазлии успяха да вкарат още няколко безответни точки и се оттеглиха с 10 точки преднина.

Второто полувреме не започна по най-добрия начин за Шумен. Нашите кадети се надпреварваха да пропускат под коша на Делфин, докато гостите продължиха с добрата защита и след няколко открадната топки вдигнаха разликата до 16 точки. Шумен отговори с две точни стрелби, но и бургазлии демонстрираха точен мерник от тройката и разликата достигна 20 точки в края на третата четвърт. Началото на четвъртата част беляза обрата за Шумен. Нашите заиграха зонова защита, спряха успешните пробиви на Делфин, а бързите атаки на шуемнските гардове завършваха с кошове. Разликата бавно започна да се топи и до средата на четвъртта падна до 7 точки в полза на Длефин. Последваха няколко минути без кош и за двата отбора, но в края на срещата шуменци отново показа добри умения в нападение. Хубава атака с пас и пресечка завърши с кош, след което последва и тройка на лекото крило на Шумен. При оставаща една минута до края и преднина от 3 точки Делфин не успя да реши мача в своя полза и пропусна отлична възможност за кош. Лекото крило на Шумен, което направи отличен мач с над 30 точки, овладя борбата изнесе бързо топката в предно поле и с отличен изстрел от тройката изравни резултата – 61:61. В оставащите 40 секунди и двата отбора пропуснаха възможностите си да грабнат победата и мача влезе в продължение.

Продължението започна трудно и за двата отбора, които се надпреварваха да пропускат, като единствено кадетите на Шумен успяха да отбележат един от своите пробиви. Втори успешен пробив на Шумен 3 минути след началото качи преднината ни до 4 точки. Двата отбора си размениха по един кош, но последваха силни минути за Делфин, които първо вкараха хубав пробив, а след това гардът на бургаския тим открадна топката от крилото на Шумен и отбеляза нов кош с фаул. Шумен бързо организира своята атака и крилото на нашия тим бе спрян с фаул. И двата наказателни бяха реализирани за равен резултат – 68:68. Шумен спря Длефин в следващата атака, а в последните секунди на продължението, гардът на Шумен успя да задържи топката, направи фамозен пробив и вкара за 70:68. В оставащите три секунди бургазлии пробваха изстрел от центъра на игрището, но логично топката бе далеч от целта и Шумен записа победа.

Следващият двубой на кадетите е точно след седмица като гост на фоворитът в Елитна група – Изток, отборът на Черно море Тича.