Момичета(12): Шумен удължи серията си на 7 поредни победи, но Светкавица я прекъсна

Момичетата на Шумен до 12 г. постигнаха седмата си поредна победа в регион „Добруджа“ след като победиха Вълци Разград със 73:46. За съжаление серията ни бе прекъсната от другия непобеден до момента отбор – Светкавица Търговище след като отстъпихме с 53:80. Така Шумен остава на второто място в регион „Добруджа“ след изиграване на всички срещи от заключителния етап за разпределяне на местата от 1-во до 5-то. Безапелационен победител са момичетата от Светкавица с 4 победи от 4 мача. Трети се нареди отборът на Дунав Русе. Пълното класиране и всички резултати от заключителния етап можете да видите ТУК.

В първия двубой от турнира, на който Шумен бе домакин, нашите момичета се изправиха срещу бойкия отбор на Вълци Разград. Мачът започна изключително равностойно и резултатът вървеше кош за кош почти до края на първата част. В края ѝ обаче шуменки показаха повече и характер и след няколко хубави атаки си осигурихме преднина от 7 точки – 25:18. Втората петица на Шумен играеше много по-концентрирано в защита, спирахме голяма част от атаките на гостенките от Разград, а в нападение продължихме да атакуваме успешно. Разликата постепенно се увеличаваше в наша полза и си осигурихме 17 точки аванс преди почивката. След подновяване на играта Шумен качи още повече темпото. Гардовете на нашият тим атакуваха почти необезпокоявани коша на противника. Вълците също отбелязаха немалко кошове в третата четвърт, но по-доброто нападение на нашият тим осигури увеличение на разликата над 30 точки. В последната четвърт гостенките заиграха преса на цяло игрище и това даде резултат. Изнасянето на топката от страна на шуменки бе затруднено максимално, последваха повече грешки от обичайното и разликата започна да намалява. Разбира се разградчанки нямаха време да стопят големия аванс на Шумен и нашите момичета се поздравиха с победа – 73:46.

Вторият двубой за деня се явяваше като финал, тъй като и Шумен, и Светкавица бяха непобедени до този момент в регион „Добруджа“. Двубоят започна нервно и за двата отбора, тъй като момичетата много добре осъзнаваха големия залог. В средата на първата четвърт първата петица на Светкавица показа по-добре стрелба и първа успя да се откъсне с няколко точки напред, но шуменки много бърз отговориха и резултатът отново бе равен. Вторите петици на двата отбора продължиха с равностойна игра, но ръстовото предимство на момичетата от Търговище започна да дава резултат и Светкавица постепенно трупаше преднина. Почти всички точки на гостенките идваха в подкошието, а Шумен не успяваше да реализира в голяма част от атаките си и аванса на търговлийки стигна 11 точки. Шумен все пак намери сили да подобри играта си в защита. Нашите момичета затвориха възможностите за пробив и на бърза атака и започнаха да топят пасива си. Минута преди края на полувремето изоставането на шуменки бе едва 2 точки. За съжаление две елементарни грешки при изнасяне на топката позволи на Светкавица да си осигури преднина от 5 точки преди почивката. След подновяването на играта Светкавица заигра изключително търпеливо в нападение. Гостенките вкараха доста от точките си под самия кош, а Шумен продължи да пропуска своите стрелби и преднината на търговлийки стигна 15 точки. В последната четвърт Светкавица заигра без напрежение, добрата им защита позволи организирането на множество бързи нападения и разликата скочи над 20 точки. Шуменки сякаш разбраха, че нямат шанс да настигнат съперника и до края просто доиграваха срещата. Светкавица се поздрави с победа – 80:53.

Предстои да станат ясни квалификационните зони за републиканско първенство, като по всяка вероятност Шумен ще бъде в зоната в Търговище заедно с отбора на Светкавица и още два отбора от другите региони. Следете сайта ни в секция Програми и Фейсбук страницата ни за пълната програма и съперниците на Шумен.