Момчета (12): Победа и драматична загуба във Варна за БК Шумен

БК Шумен стартира заключителния етап в регион „Добруджа и Мизия“, група А с победа и драматична загуба на първия турнир във Варна. Шумен победи Ънстопабъл Добрич с 57:24 и загуби инфарктно от Дунав Русе с 46:49. С тези резултати Шумен заема четвъртото място в региона, като за по-предно класиране се нуждаем от победи срещу фаворитите Черно море Тича и Доростол Силистра.

Първият двубой срещу Ънстопабъл Добрич започна страхотно за нашият тим и поведохме в резултата. Първата ни петица очевидно играеше по-добре от тази на добричлии и спечелихме с 18:4. Втората четвърт обаче не започна добре за Шумен и „неудържимите“ от Добрич върнаха част от преднината. Вторите петици и на двата отбора правеха много грешки и главно благодарение на Преслав Ястров добричлии намалиха преднината ни. Полувремето дойде при резултат 25:14 в полза на Шумен. След почивката на терена за Шумен отново бе силната ни петица, която с добра игра в защита и бързи нападения успя да натрупа нова преднина до края на частта разликата нарастваше постоянно за шуменските момчета и те я затвориха при 41:15. Последната четвърт втората петица на нашия отбор се разигра и с хубава защита ограничи добричлии откъм резултатност, докато хубавите пробиви на нашите състезатели бързо качиха разликата с нови 16 точки и двубоят приключи при 57:24 в полза на Шумен. Ще запомним и двубоя и със спортменското поведение на Преслав Ястров от Ънстопабъл, който на няколко пъти подаде ръка на паднал върху паркета играч на Шумен!

Във вторият двубой за деня се изправихме срещу познат съперник, русенският Дунав от когото вече имахме две загуби в първия полусезон – 72:61 и 71:49. Днешният двубой също стартира добре за русенци, които благодарение на по-добрата си игра в нападение през първата четвърт направиха разлика от 9 точки – 14:5. Втората петица на нашият отбор, обаче излезе много по-мотивирана и след много хубави изяви в защита, както и отлични пробиви в нападение разликата бе стопена до 4 точки в средата на частта. До края, обаче Дунав показа страхотно нападение и за кратко време върна разликата до 13 точки, а полувремето дойде при резултат 37:24. През второто полувреме доминацията на „сините“ от Русе продължи и до средата на третата четвърт разликата скочи до 18 в тяхна полза. И когато всички в залата очакваха нова убедителна победа за Дунав, нашите момчета се събудиха и започнаха да играят страхотно както в защита, така и в нападение. До края на частта преднината на Дунав бе намалена до 9 точки. А в последната четвърт Шумен показаха от по-сърцата игра и въпреки, че Дунав поддържаше добро ниво на игра в защита, шуменци заключиха своя кош и ограничи русенци до едва 7 точки в тази четвърт. Разликата падна до едва две точки, но Дунав отбелязаха един наказателен за 49:46 последваха три поредни опита на шуменските играчи от тройката, за да изравнят резултата, но топката просто не пожела да влезе и Дунав се поздрави с трета поредна победа срещу Шумен.

Следващият турнир е на 26.03.2017 в Силистра и на него ще се определи, кои два отбора ще са домакини на зоните от този регион.