Момчета(12): Нови две загуби в заключителния етап, но Шумен показа сърцата игра

Вторият отбор на Шумен при момчетата до 12 г. записа две загуби на последния турнир от заключителния етап в зона „Добруджа и Мизия“ за разпределяне на местата от 6-то до 10-то. На провелия се турнир в Шумен, нашите отстъпиха последователно на Ънстопабъл Добрич с 62:77 и на Етър 49 Велико Търново със 74:86. Така, нашият тим остана пети в група Б на обединения регион „Добруджа и Мизия“, което ще му отреди 10 място в крайното класиране на Североизточна България. Въпреки загубите, нашите момчета се бориха сърцато и дори имаха шансове да спечелят мачовете. Да не забравяме, че все пак те са с една година по-малки от съперниците в тази група (освен Черно море Тича-2) и това представяне е логично.

Първият двубой срещу Ънстопабъл Добрич започна равностойно. Отборите си разменяха хубави и резултатни атаки през първата четвърт. Към края ѝ се оказа, че първата петица на добричките момчета са физически по-издръжлива и след отлична защита, успяха да се оттеглят с малка преднина. Вторите петици на двата отбора също започнаха равностойно, но много бързо пролича, че ръстово по-високите и едри момчета от Добрич имат предимство в подкошието. Гостите от Ънстопабъл се справяха по-добре и в защита. Преднината им плавно започна да се покачва, за да достигне 17 точки минута преди края на първото полувреме. При завръщането на терена на първите петици на двата отбора играта се промени коренно. Шуменските момчета играеха чудесно в защита, центърът ни обираше почти всички борби (момчето е едва третокласник), а в нападение организирахме отлични бързи атаки, които в повечето случаи завършваха с кош или с фаул. Две минути преди края на третата част нашите настигнаха в резултата Ънстопабъл. Гостите все пак се поокопитиха и доиграха четвъртта равностойно, но Шумен взе леко предимство – 55:54. Последната четвърт започна с два поредни точни изстрела за Ънстопабъл. Шуменци отговориха в последвалата атака. Темпото се запази до средата на последната част и резултатът вървеше кош за кош. За съжаление нашите момчета сякаш се умориха, започнаха да изтърват своите положения, докато добричлии продължиха да бележат в нападение. Разликата скочи 10 точки в полза на гостите, три минути преди края, което обезкуражи шуменци. Ънстопабъл увеличиха още преднината и постигнаха победа със 77:62.

Вторият двубой срещу Етър 49 от Велико Търново предложи подобен сценарий. За разлика от мача срещу Ънстопабъл, първата петица на нашия тим бе тази, която не тръгна добре. Шуменските момчета позволиха на противника да организира множество резултатни атаки в първата четвърт, докато в нападение нашите не бяха точни и загубиха частта с 15 точки разлика – 7:22. Втората петица на Шумен обаче показа характер и въпреки, че вторите пет на Етър очевидно бяха по-добри от първите, то шуменци играеха равностойно. Нашите успяха да неутрализират центъра на гостите от Велико Търново, който беше изключително едър петокласник (може би най-високият на турнира). В нападение пък организирахме отлични контра-атаки, които завършваха с кош. Разликата бавно се топеше и в края на полувремето шуменци я бяха намалили до 10 точки. Второто полувреме започна със сменени роли – стартовата петица на Шумен играеше отлично, а търновци не показаха добрите си качества от първата четвърт. Отличната защита на нашите им позволи бързо да стопят разликата и дори поведоха две минути преди края на третата част. Четвъртта се доигра кош за кош и Шумен се оттегли с преднина 61:60. Последната четвърт започна изключително равностойно и оспорвано. Двата отбора редуваха резултатни атаки. Но отново шуменци не издържаха на темпото. От своя страна гардът на Етър се разигра и с изключително технични пробиви носеше точки за своя отбор. Центърът на търновци също показа защо е на терена и обираше почти всички топки под кошовете. В последните три минути разликата бързо се качи в полза на гостите и те заслужено спечелиха с 86:74 този хубав и резултатен двубой.

Вторият отбор на Шумен в тази възрастова група завършва на десето място сезона. Шестото място бе окупирано убедително от Черно море Тича-2, седми се нарежда Чавдар Троян, осми са Етър 49, деветото място е за Ънстопабъл.