Момчета(12): Първият отбор започна с победа и загуба в заключителния етап

Първият отбор на Шумен при момчетата до 12г. започна с победа и загуба на първия турнир от заключителния етап в регион „Добруджа“. В група „А“ на региона, в която ще се разпределят местата от 1 до 5, нашият тим отстъпи на Черно море Тича с 38:91 и победи Светкавица Търговище с 57:48. Въпреки, че турнирът се проведе във варненската зала „Христо Борисов“ шуменските момчета получиха мощна подкрепа от трибуните, където агитка от родители подкрепяше нашият тим.

Първият двубой с Черно море Тича започна равностойно. Шуменци се раздаваха на игрището и гонеха всяка спорна топка. Защитата на нашите момчета също бе на ниво и не позволяваше на моряците да се откъснат в резултата още в първата част. За съжаление атаките на нашия тим рядко се увенчаваха с кош и Тича взе преднина от 4 точки. Вторите петици на двата отбора също започнаха равностойно. Варненци използваха повече стрелбите от далече за да бележат. В края на частта нашият тим допусна поредица от грешки в нападение, домакините се възползваха и бързо качиха преднината си до 18 точки. Второто полувреме сякаш на терена излезе друг отбор на Черно море – много по-организирани, много по-добра защита, а в нападение почти не допускаха грешки. Шуменци пък сякаш изглеждаха по-уморени и не се раздаваха така, както в първата част. Разликата бързо скочи над 40 точки. Последната четвърт също се игра под доминацията на домакините, които освен по-добрата игра в защита, предложиха и по-добра стрелба. Черно море се наложи с 91:38 и даде заявка за нова титла в регион „Добруджа“ при 12-годишните.

Вторият мач изправи Шумен срещу Светкавица Търговище. Началото на срещата бе изцяло в полза на Шумен. Нашият тим организираше по-добре своите атаки и въпреки, че не бележеше често, постепенно увеличаваше преднината си. Светкавица направи силни последни минути на първата четвърт и заличи част от пасива си. Втората петица на Шумен също влезе ударно в мача. Поредица от бързи атаки вдигнаха аванса за нашия тим до почти 20 точки. В края на полувремето обаче нашите отново показаха по-слаба игра и момчетата на Търговище смъкнаха разликата под 10 точки. Второто полувреме отново започна с по-добра игра за Шумен. Нашият тим реализира повечето от стрелбите си и разликата се качи до 14 точки. Последва равностойна игра, Светкавица също започна да вкарва, но разликата стоеше над 10 точки за Шумен. В последната четвърт Шумен изглеждаше по-умореният отбор на игрището, но нашите момчета проявиха характер, бореха се за спорните топки и удържаха преднината си, спечелвайки мача с 57:48.

Вторият турнир от тази фаза ще се проведе на 17.03.2019 в Силистра. Нашият тим ще се изправи срещу домакините от Доростол и срещу Ънстопабъл Добрич.