Момчета(13): Шумен е със сребърен медал от завършилото републиканско първенство

Момчетата на Шумен до 13 г. завършиха със сребърни медали от провелия се държавен шампионат за тази възрастова група. Нашият тим отстъпи във финала на Черно море Тича с 52:73 след здрава битка провела се в шуменската зала „Младост“. Това са първи медали за БК Шумен при подрастващи от близо 20 години насам. Благодарим на момчетата за великолепното представяне през целия сезон – въпреки трудностите, затворените зали през есента и невъзможността да тренират поради пандемията от коронавирус. Шуменските момчета доказаха, че с голямо сърце много труд и баскетболен талант могат да се постигнат големи резултати! Поздравления и за треньорите на отбора – Янко Янков и Звонко Папак, които изведоха отбора до първо място на Източна дивизия през редовния сезон, а сега на републиканско първенство се преборихме за място на финала. Благодарности и на БК Ънстопабъл Добрич, които ни помогнаха за турнира, преотстъпвайки най-силния си състезател.

Поздравления за шампионите от Черно море Тича, които през целия турнир показаха изключително силен баскетбол и категорично победиха съперниците си. Делфин Бургас пък спечелиха днес третото място побеждавайки Берое Стара Загора с 65:61 в много оспорван и приятен за гледане двубой. Всички отбори заели първите четири места в крайното класиране на турнира са от Източната дивизия, което показва колко силна е тя в тази възрастова група. Предстоят ни много интересни двубои през следващите сезони – чакаме ги с нетърпение!

Днешният финал между Шумен и Черно море започна с явно превъзходство на Шумен. Нашият тим играеше безупречен баскетбол и за три минути игра поведохме с 10:1. Черно море обаче се окопити и изравни играта. Двата отбора продължиха да си разменят кошове, но в края на частта „моряците“ показаха отлична защита и след поредица от добри бързи атаки свалиха изоставането си до 4 точки – 19:15. Втората петица на варненци влезе много агресивно в мача и много бързо успя да обърне резултата в своя полза. Шуменци сякаш не очакваха такъв отпор от противника. Тича имаше изразително предимство в подкошието и затваряше всички възможности за пробиви. Стрелбата на Шумен така и не потръгна, а „моряците“ вкарваха своите възможности и спечелиха убедително втората четвърт с 23:6.

Второто полувреме започна с нова силна серия на Шумен. Нашият тим успя да смъкне преднината на варненци до 6 точки. Но отново последва отговор от страна на гостите, които благодарение на защитата си отново качиха разликата до 11 точки. Последваха равностойни минути, в които отборите си разменяха кошове, Разликата се запази 10-13 точки през цялата трета част, като в крайна сметка тя завърши без победител – 19:19. Разбира се това бе в полза на варненци, които влязоха в последната част със самочувствие. То се изрази в отлична стрелба от тройката и разликата продължи да се качва, достигайки 19 точки. Шумен направи последен опит да се върне в мача и смъкна пасива отново до 13 точки, но в последните минути силите на нашите не стигнаха и Черно море се поздрави с победата – 73:52, а с това и с титлата при момчетата до 13 г.