БК Шумен с две важни победи при Момчета (14)

Момчетата на Димитър Чанков записаха още две страхотни победи в заключителния етап на надпреварата в регион „Добруджа“ за разпределение на местата от 4 до 8. След като преди месец успяха да запишат две убедителни победи над Черно море Порт-2 и Дунав Русе-2, днес 14-годишните постигнаха още два успеха над Светкавица Търговище със 101:25 и срещу силния тим на Академик Варна с 60:50. По този начин Шумен спечели 4-то място в регион „Добруджа“ и показа, че можеше да се бори дори за разпределение на първите места.

В първият мач срещу Светкавица Търговище нашият тим започна ударно и след само няколко минути вече водеше убедително. Първата ни петица продължи да доминира и до края на частта докара преднината до 30 точки. Втората част не се различаваше кой знае колко и добрата ни защита водеше до хубави бързи нападения, които нашите реализираха без проблем. Второто полувреме Цецо Герасимов и Митко Петров продължиха да доминират възпитаниците на Димитър Янчев под кошовете, а Пламен Русков, Роби Савов, Жулиан Тодоров и Аксел Кадир пробиваха без проблем през защитата на „Светкавиците“. В крайна сметка успяхме да закръглим успех с трицифрен резултат – 101:25.

Вторият двубой срещу Академик Варна се оказа своеобразен финал за 4-то място. „Академиците“ показаха, че са значително по-силен съперник и принудиха Шумен да воюва за победата. Мачът започна добре за нас и поведохме бързо с 11:3, като Митко Петров бе основният точконосител в първата част. До края нашите удържаха удобна преднина от 10-на точки. През втората част Цецо Герасимов също показа добра игра под кошовете и след няколко добри комбинации и бързи атаки се оттеглихме с преднина от 15 точки. Второто полувреме нашият тим продължи да играе добре и поддържаше разлика от 15-20 точки, когато съдиите видяха 4-ти фаул на Митко Петров в края на третата част и треньорът Чанков го извади, за да го съхрани за важните минути, на негово място Боян Стоилов записа силни минути и обираше доста от борбите под двата коша, както и се справи добре в защита.  Варненци се възползваха от ситуацията и реализираха няколко атаки в подкошието. В последната четвърт Академик заложи на преса на цяло игрище и успя да затрудни нашият тим, намали преднината до 10 точки, но страхотния дрибъл на Пламен Русков и умението на Цецо Герасимов и Аксел Кадир да изнасят топката в предно поле позволиха на Шумен да удържи преднината и да се поздрави с победата 60:50. За съжаление след края на срещата станахме и свидетели на грозни сцени – след като поздравиха нашите момчета за победата, треньорите на Академик се нахвърлиха върху Димитър Чанков с искания, които никой в залата не разбра!? От БК Шумен смятаме, че спортът баскетбол е спорт за интелигентни спортсмени, които могат да губят с достойнство и подобни сцени нямат място на терена, особено на среща на 14-годишни момчета! Вярваме, че най-добрият начин да се покажат достойнствата са на баскетболното игрище с правилата на баскетбола!

Още веднъж поздравления за момчетата на Димитър Чанков за заслужените победи и спечеленото четвърто място в регион „Добруджа“!