Момчета (14): Блестящо представяне на първия турнир от заключителния етап

Момчетата до 14 г. на БК Шумен записаха блестящо участие на първия турнир от заключителния етап в зона „Добруджа и Мизия“. В отложени срещи от първи кръг, нашият тим изигра два чудесни мача и се поздрави с две победи. Първата бе срещу Етър Велико Търново с 80:69, а втората бе наистина впечатляваща – срещу Черно море Тича-2 с 86:78. Това е същият отбор на Черно море, който миналата година стана шампион на България при 12 годишните и именно това прави тази победа толкова впечатляваща. Трябва да припомним, че Шумен вече игра с „моряците“ този сезон в регион „Добруджа“, но отстъпихме с 41:67, затова победа днес е с още по-сладък привкус.

Първият двубой срещу Етър започна отлично за нашия тим и успяхме да поведем с 8:2, след страхотни изяви в защита. „Болярите“ от Старопрестолния град обаче се съвзеха и след изключително здрава преса на цяло игрище успяха да обърнат резултата в своя полза. Не само, че вкарваха на бърза атака, но и постепенните нападения на Етър бяха резултатни и те бързо натрупаха преднина от 7 точки, която задържаха до края на Първата четвърт. За щастие втората петица на нашия отбор се оказа много по-добра от втората петица на търновци и за по-малко от три минути ги догонихме в резултата – 27:27. Шумен играеше отлично в защита, а нападенията ни завършваха почти във всички случаи с кош. Добрата игра се отрази и на резултата, който постепенно растеше в полза на Шумен, за да достигне 9 точки в края на първото полувреме – 36:45.

През второто полувреме сборната петица на Шумен излезе със същата нагласа – да надиграе убедително съперника. Въпреки, че Етър продължи с пресата, нашите момчета намериха отговор и с два-три паса стигаха до коша на противника. Три минути преди края на третата част титулярният плеймейкър на Шумен си изкара четвърти фаул и трябваше да седне на пейката. Това се отрази на играта веднага и Етър започна скоростно да топи разликата. До края на третата четвърт търновци изтриха дефицит от 7 точки и се доближиха на само 4 зад Шумен – 51:59. Последната част продължи с отличната игра на търновци в защита и те осъществиха пълен обрат, повеждайки с 3 точки – 67:64. Шумен обаче прояви характер, заигра отново с хъс и след няколко откраднати топки си върнахме преднината. В края на срещата пресата на цяло игрище, която упражняваха златисто-пурпурните от Велико Търново даде отражение върху физическото им състояние. Те очевидно не бяха толкова свежи, а нашите се възползваха и затвориха мача с удобна преднина – 80:69.

Вторият двубой за деня ни изправи срещу познат противник от регион Добруджа – фаворита и непобеден до момента Черно море Тича-2. Но противно на очакванията мачът започна с отличен старт за Шумен – нашите поведоха с 8:2 и показаха, че няма да се дадат лесно. Разбира се това само амбицира талантливия отбор от Варна, който бързо отговори и след силна серия изравни резултата. Последваха 5 минути, в които двата отбора си разменяха отлични атаки и бележеха. В края на частта обаче Варненци демонстрираха отлична защита и след серия от 8:0 си осигуриха добра преднина преди началото на втората четвърт – 27:20. Втората петица на Шумен, както в първия мач срещу Етър, се оказа по-силната и от самото начало на втората част нашите демонстрираха не само добра защита, но и отлично нападение. Бавно разликата се стопи и дори Шумен поведе, но варненци се мобилизираха и заиграха по-равностойно до края на полувремето. Съперниците редуваха добри нападения с ефективни защита, което поддържаше резултата равен. Сирената за край на първата половина от мача дойде при точка аванс за Шумен – 44:43.

Второто полувреме продължи по същия начин – равностойна игра, като и двата отбора показваха добри умения както в защита, така и в нападение. За Черно море точките идваха главно чрез гардовете си, които успяваха да преодолеят защитниците си, а високите ни играчи не успяваха да затворят подкошието. Шумен пък разчиташе на играта на центъра си, който превъзхождаше ръстово своите персонални пазачи и лесно ги надиграваше в подкошието. В средата на третата част Черно море все пак успя да вземе крехък аванс от 4 точки – 52:56. Нашите не се уплашиха и продължиха с добрата игра в нападение. Шуменци успяваха да си вземат и борбите, което ни помагаше в организиране на бързи нападения. Третата четвърт завърши с минимална преднина за Варна – 61:63. Последната четвърт започна добре за Шумен, които успяха да изравнят резултата. Черно море обаче играеше спокойно, конструираше нападенията си постепенно и изпълняваше заучените комбинации. Варненци отново успяха да отворят малка разлика от 5 точки три минути след началото на  четвъртата четвърт. От този момент нататък Шумен заигра отлично в защита. Нашите гардове на два пъти спираха атаките на съперника с чадър. „Моряците“ започнаха да стрелят и по-неточно. На другия край на игрището високи ни играчи доминираха в подкошието и резултатът бързо се обърна в наша полза. Две минути преди края на срещата вече водихме с 4 точки. Двата тима си размениха по едно успешно нападение, а в последната минута варненци се опитаха да обърнат мача с изстрели от тройката, но това не се получи и Шумен увеличи още аванси си до 8 точки – 86:78, като при този резултат дойде и финалната сирена.

Следващият турнир за нашият отбор е на 14.03.2018 във Варна. Съперници там ще са отборите на Локомотив Горна Оряховица и Черноморец Балчик. При две победи Шумен ще се поздрави като първенец на регион „Добруджа и Мизия“.