Момчета(14): Шумен все пак се поздрави с победа в последния ден от мачовете в група В

Шумен завърши участието си на тазгодишните финали с победа, която обаче дойде след неявяване на Черно море Тича за последния мач от група В на финалите в Ботевград. Победата обаче не бе достатъчна да прати нашия тим в мачовете за 5/8 място, след като преди нея записахме 4 поредни загуби.

Късно вчера Шумен изигра своя трети мач от група В. Нашият тим се изправи срещу един от най-силните тимове – Академик Бултекс. Пловдивският тим показа класата си още в първата четвърт. Академиците играехе изключително агресивно в защита и за нашият тим нямаше почти никаква възможност за кош. В нападение пловдивчани се възползваха от по-високия си ръст и нямаха затруднения при отбелязването на точки. Вторите петици на двата отбора повториха първата четвърт. На полувремето Академик беше вкарал 45 точки, докато нашият тим едва 6. През второто полувреме двубоят се доиграваше. Шумен заигра по-освободено и започна да бележи, но нашите момчета нямаха възможност да спрат атаките на Академик и разликата продължи да расте. Мачът завърши с убедителна победа за момчетата от Пловдив – 87:27

Днешния ден ни изправи в първия мач срещу Делфин Бургас. Съперник, с когото трябваше да играем в заключителния етап на Елитна група – Изток, но поради избухването на пандемията от COVID-19, мачът бе отменен. Днес обаче двата състава се изправиха един срещу друг, и мачът започна равностойно. Шумен играеше своята игра и успяваше да отбележи в повечето си атаки. Бургазлии също намираха начин да вкарват лесни кошове и се добраха до преднина след края на първата четвърт – 21:15. Вторите петици на двата отбора обаче не бяха равностойни. Делфин доминираше в подкошието и след поредица от точки отвори преднина над 10 точки. До края на първото полувреме бургазлии вече водеха с 19 точки – 38:19. През второто полувреме Шумен отново изравни играта, но въпреки старанието на нашите момчета разликата рядко падаше под 15 точки. Умората също си каза думата и Делфин увеличи разликата до 30 точки, печелейки мача с 69:39 и така си осигури класиране за мачовете от 5-то до 8-о място.

Последния мач трябваше да противопостави Шумен на Черно море Тича. За съжаление, контузии и заболявания попречиха на варненци да съберат отбор от 10 баскетболисти и Шумен се поздрави със служебна победа 20:0. Победата ни прати на 5 място в група В на финалния турнир, но това означаваше, че няма да можем да се борим за по-предно класиране на това републиканско първенство.

Група В бе спечелена от Академик Пловдив, които днес победиха драматично БУБА със 79:76 в директен сблъсък за първото място. Двата отбора отиват на полуфиналите на турнира и ще срещнат съответно Дунав Русе и домакините от Балкан. Трети се класира Рилски спортист, а четвърти Делфин, които пък ще играят в мачовете за 5/8 място. Шумен е пети, а Черно море шести – двата тима отпадат от по-нататъшно участие.