Момчета(14): Шумен не успя да се класира за финалите

Отборът на Шумен при момчетата до 14г. записа две нови загуби в квалификационния турнир за държавно първенство, който се проведе в София. Нашият тим загуби от Дунав Русе със 75:70 и от Левски София с 28:89. Нашите останаха четвърти в зоната си, която бе спечелена от Левски след драматичен успех над БУБА Баскетбол със 76:75 в последния мач от турнира. Трябва да отбележим, че почти целия отбор на Шумен е с година по-малък от съперниците, което означава, че догодина тези момчета отново ще пробват да се класират в тази възрастова група. За да стане, това обаче лятото трябва да тренират много здраво!

Двубоят срещу Дунав Русе започна равностойно и протече така до самия си край. Първите петици на двата отбора изиграха хубава първа четвърт, като на няколко пъти си размениха водачеството в резултата. Втората четвърт бе доминирана от Шумен благодарение на борбите под двата коша, нашият тим отбеляза много точки от втори опит. Въпреки това Дунав се опитваше да се държи в мача със здрава защита. Второто полувреме започна ударно за Шумен и поведохме с над 10 точки. Двата отбора отново заиграха равностойно и си сменяха водачеството на няколко пъти. В последната четвърт Шумен направи няколко опита да се откъсне в резултата, но русенци показаха отлична стрелба от игра. В самия край основният гард на Шумен си изкълчи глезена и не успя да довърши срещата. Дунав се възползваха, направиха няколко отлични защити, а в нападение русенци се справиха с Шуменската защита и се поздравиха с успех 75:70.

Шуменските баскетболисти излязоха с паднало самочувствие срещу Левски след като се разбра, че нямат шанс да се класират за финалите. Това се отрази на играта и софиянци поведоха в резултата от самото начало. Левски игра отлична защита през целия мач и това ограничи до минимум успешните атаки на Шумен. През третата четвърт „сините“ вдигнаха оборотите, увеличиха разликата над 40 точки в своя полза и това даде възможност на треньорът им да запази силите на титулярите за важния мач с БУБА. Шуменският треньор също пусна резервите, които не показаха, че са готови за мачове на толкова високо ниво и разликата продължи да расте. В крайна сметка Левски спечели 89:28.

Левски спечели и зоната с 4 победи от 4 мача и се класира на финалите, втори останаха БУБА, трето място за Дунав, Шумен е четвърти, а последни се наредиха Хебър Пазарджик.

снимка: БК Шумен архив