Момчета (15): Шумен е четвърти в източния регион

Момчетата на Шумен до 15 години завършиха на 4 място в регион Изток на I дивизия след като записаха победа и загуба на последния – четвърти турнир от заключителния етап. На днешния турнир провел се във Варна, нашият тим допусна загуба от Доростол Силистра с 50:83, но победи в изключително важен мач Спартак Плевен с 82:49. Шумен ще играе баражи за класиране на финалите на републиканско първенство срещу заелия пето място в регион Запад, като предстои тепърва да разберем какво ще е класирането в този регион.

Мачът срещу Доростол Силистра започна равностойно. Първата петица на Доростол обаче играеше много по-добра защита и разликата в полза на силистренци достигна 9 точки в края на частта – 21:12. Вторите пет на Шумен също изпитаха силата на силистренската защита, но шуменци също се представиха добре в дефанзивен план и разликата се качи със само 5 точки след вторите 10 минути. Второто полувреме започна силно за Шумен, които направиха добра точкова серия и стопиха изоставането си до 6 точки, но Доростол реагираха, заиграха отлична зонова защита и обърнаха играта отново в своя полза, затваряйки третата част при 20:15. В последната част шуменските треньори решиха, че е по-добре да запазят сили за важния мач със Спартак и Доростол се възползва, печелейки последната част с 23:9 и мача с 83:50.

Шумен се хвърли с всички сили от самото начало срещу Спартак Плевен и резултатът на закъсня. Шуменци трупаха бързо аванс и до края на първата част вече има двуцифрена преднина – 26:9. Вторите пет на Шумен също излязоха максимално мотивирани. Отново защитата бе водещия компонент от играта, който помагаше и на нападението ни да вкарва лесни точки. След две чати игра Шумен си бе осигурил отлична преднина от 28 точки – 51:23. До края на мача Шумен играеше сигурно, за да не позволи на плевенчани да се доближат. Третата четвърт завърши наравно – 15:15, а в последната част треньорите дадоха възможност на всички момчета да усетят вкуса на победата и те оправдаха очакванията печелейки частта с 16:11.