Рилски спортист-2 – БК Шумен 99:70 (А група, квалификации за Първа шестица)

Рилски спортист-2 победи Шумен в първия мач от квалификациите за влизане в Първа шестица. Отборът от Самоков записа убедителен успех с 99:70 и ще чака спокойно реванша, който е тази неделя 22.01.2017 в Шумен. Многото грешки на Шуменските баскетболисти в нападение, както и по-слабата стрелба решиха изхода от двубоя.

Срещата започна повече от добре за Шумен, които поведоха със 7:0 след пробив на Андрей Иванов, тройка на Янко Янков и още две точки на центъра от Ямбол от наказателната линия. В тези начални минути си личеше, че и двата тима са много нервни. Самоковци изтърваха първите си 5 изстрела, а и допуснаха цели 5 грешки. Шумен също започна да изтърва след добрите начални минути. Рилски спортист се възползваха и отговориха с кошове на Вутев и Стоянов, но Антонио Станков отбеляза кош с фаул и резултатът бе 10:5 за Шумен. Последваха нови два коша за гостите на Димитър Янчев и Виктор Серафимов, а гостите продължаваха да пропускат своите изстрели. Адриан Секулов намали преднината до 5 точки, но добър пробив и тройка на Виктор Серафимов изведоха Шумен с 10 точки напред – 9:19. В следващите минути Николай Стоянов се разигра за домакина. Варненското крило направи две хубави атаки, а Акимов също се възползва от грешка в отбраната на Шумен и отбеляза за 15:21. Шумен затегна защитата и последваха нови 5 точки – пробив на Янков и тройка на Антонио Станков. В самия край Акимов отбеляза тройка, но Станков върна 2 от преднината за Шумен, за да затвори частта при 18:27

Втората част започна силно за „Рилецо“, като отново обичайните заподозрени Николай Стоянов за 2 и Акимов за три точки намалиха разликата. Антонио Станков отговори с тройка, но отново Акимов бе точен от тройката, а успешен кош на Вутев намали резултата до 2 точки, 28:30 за Шумен. Последваха нови минути на отпускане в редиците на самоковци и два поредни коша на Станков и Андрей Иванов качи отново преднината за Шумен. Две точки на Бързаков и нова тройка за Рилски, този път на Васов намали преднината до едва 1 точка, но Димитър Янчев показа, защо е един от най-добрите реализатори в А група и вкара два безответни коша. Страхотната стрелба на Мирослав Васов продължи и той отбеляза две тройки и един пробив, а Николай Стоянов отбеляза още две точки, с което „Рилецо“ излязоха напред в резултат 43:41. В последната минута Акимов отбеляза две точки и затвори полувремето при 45:41 в полза на домакините от Самоков.

Второто полувреме започна равностойно, съперниците си размениха по един кош чрез Секулов и Янчев. Вутев се отличи с два поредни коша, но Янков върна две точки. Рилски спортист затегна защитата и Шумен започна да греши в нападение, което позволи на Секулов, Николай Стоянов и Вутев да отбелжат лесни кошове, преднината на домакините бързо скочи до 13 точки. Последваха нови пропуски за Шумен в нападение и нова забивка на Вутев, точен изстрел на Акимов и тройка на Николай Стоянов доведоха преднината на „Рилецо“ до 18 точки. Шуменци не успяваха да намерят ритъма от първата четвърт, като освен техническите грешки, множеството пропуски от изгодни позиции не позволяваше на нашия тим да намали преднината на отбора от Самоков. До края на частта Антонио Станков и Димитър Янчев бяха точни на два пъти, но преднината на самоковци се задържа 17 точки – 74:57, като при тази разлика дойде и краят ѝ.

Последната четвърт започна с грешки и на двата отбора, но два бързи коша на ямболските Иванови – Андрей и Росен намали преднината на домакините. Шумен продължи да играе добре в защита в този момент, а тройка на Янчев намали преднината до 12 точки. Секулов бе на два пъти точен от фаул, но отново Андрей Иванов отново отбеляза след хубав пробив. Цветомир Акимов отбеляза дежурна тройка, а Николай Стоянов надхвърли 20-те точки с поредна успешна стрелба. Янчев трябваше да напусне полето за 5 нарушения, а и последваха нови грешки в нападение на Шумен, за да могат Васов и Вутев да вдигнат преднината до 19 точки. Две минути преди края на срещата Андрей Иванов продължи със страхотните изяви и последва зверска забивка в коша на Рилски, за да смъкне преднината до 17, но последващите минута и половина се превърнаха в истински кошмар за Шумен, те изтърваха всичките си три изстрела, докато Рилски спортист отбеляза 12 безответни точки и си осигури комфортната преднина от 29 – 99:70 преди реванша в Шумен.

Най-полезен за Шумен както обикновено бе Андрей Иванов. Центърът от Ямбол се отчете с 18 точки, 19 борби и 7 асистенции за коефициент 30. Антонио Станков бе другият от отбора на Шумен, който заслужава похвали с 15 точки и 2 асистенции. Янчев също направи добър мач преди да напусне за 5 фаула със 17 точки. За съжаление многото грешки ЦЕЛИ 27 ще се запомнят в представянето на Шумен.

За Рилски спортист -2 капитанът Адриан Секулов бе на-полезен с коефициент 35 – 16 точки, 5 борби, 8 асистенции и цели 10 откраднати топки. Николай Стоянов пък бе най-резултатен. Опитния варненец отбеляза точки, грабна 11 борби и подаде 6 завършващи подавания. Неочаквано добре се включиха двамата младоци в състава на „Рилецо“ Цветомир Акимов отбеляза 17 точки (4-10 за три точки), а Мирослав Васов отбеляза 20 (5-7 за три).