Сезон 2017/18: Делфин Бургас – БК Шумен 84:75 (А група, регион Изток, 5 кръг)

БК Шумен записа четвърта загуба в източния регион на А група. Нашият отбор отстъпи със 75:84 на Делфин при гостуване в Бургас. Поражението ни оставя на последно място в дивизията, а шансовете за директно класиране в Първа шестица намаляват значително. За Делфин това е втора победа, което ги задържа в борбата за директно класиране. Трябва да се отбележи, че за Шумен отново липсваха четирима основни играчи в лицето на капитана Янко Янков, Милен Чолаков, Андрей Иванов и Росен Иванов.

Мачът започна повече от добре за домакините, които поведоха с 8:0 след силна игра на капитана си Манол Тончев. Шумен обаче се събуди и навакса изоставането. Кирил Кирилов водеше нашия тим в нападение. Двата отбора се захапаха и до края на първата четвърт си разменяха успешни нападения, за да затворят първата четвърт при една точка преднина в полза на Делфин – 22:21.

Втората четвърт продължи в същия ритъм, играта бе равностойна и дори някой от отборите да поведеше с повече от три точки, съперника винаги намираше сили да се върне. Нападението на Шумен бе водено от Мирослав Денчев и Антон Диков, които намираха начини да поразят коша на противника. За Делфин братята Тончеви – Манол и Ростислав бяха най-ефективни в нападение, а Петков ги подпомогна с две тройки още в самото начало на частта. В последните три минути на полувремето Шумен заигра добре в защита и успя да отвори разлика от пет точки, която удържа до сирената за край на първото полувреме.

Второто полувреме започна с хубава атака и кош на Ростислав Тончев за домакините, но последваха 2 минути, в които двата отбора се надпреварваха да пропускат, преди Кирил Кирилов да възстанови преднината на Шумен. Нашият тим играеше добре в защита и закономерно преднината се увеличи до 8 точки след сполучливи пробиви на Миро Денчев. Делфин отново върнаха разликата до 5 точки след тройка на бившия играч на Шумен Антонио Станков. Последваха силни минути за Делфин, които се възползваха от пропуските на шуменци. Най-активен в нападение за домакините през тези минути бе Николай Георгиев, който освен че бележеше, успяваше да изведе съотборниците си в добри стрелкови позиции. Гардът на бургазлии завърши мача с цели 12 асистенции. Добрата игра на Делфин им помогна да стопят разликата и дори в края на частта поведоха след 2 успешни наказателни удара на своя капитан Манол Тончев.

Последната четвърт бе същинска трагедия за Шумен. Нашият тим редуваше технически грешки и елементарни пропуски под коша на домакините, докато „делфините“ показаха добър мерник и успяха да отбележат 4 тройки и още няколко изстрела от средно разстояние, което увеличи разликата до 10 точки в тяхна полза 2 минути преди края. Основни реализатори бяха обичайните заподозрени – Манол и Ростислав Тончев, Антонио Станков и Николай Георгиев. Тройка на Мирослав Денчев минута и половина преди края върна донякъде надеждите на шуменци, но те не успяха да се възползват от добрата си защита, за да обърнат срещата. Нашият тим отбеляза едва 13 точки в тази част. Делфин затвори мача при 84:75 и постигна втората си победа за сезона.

Най-полезен за отбора на Шумен бе Мирослав Денчев, гардът отбеляза 26 точки, хвана 14 борби и подаде 2 асистенции. Силен мач направи и Антон Диков, който отбеляза 23 точки и грабна 8 борби. Центърът ни Кирил Кирилов също бе на ниво със своите 14 точки и 4 борби.

За Делфин най-полезен бе Манол Тончев с 31 точки, 11 борби и 3 асистенции. Брат му Ростислав се отчете с 14 точки, 13 борби и 5 асиста. Николай Георгиев също бе в основата на успеха за бургазлии със своите 20 точки, 8 борби и 12 асистенции.

Следващият двубой на Шумен е на 19.11.2017 срещу лидера във временното класиране Икономически университет. Мачът ще се играе в залата на университета във Варна от 17.00 ч.