Сезон 2017/18: Шумен – Атлетик 112:107 сл. пр. (А група, 10 кръг, Първа шестица)

Мъжкият отбор на Шумен завърши сезона в А група по подобаващ начин! Нашият тим победи гостите от Атлетик София със 112:107 след продължение и завърши на пето място в тазгодишния шампионат. Това е най-доброто класиране на Шумен след сезон 2013/14, когато също завършихме пети. Нека ви припомним обаче, че тогава отборите в А група бяха едва 8, докато тази година в надпреварата се включиха 13 състава. Както стана ясно още в миналия кръг, шампион на баскетболната мъжка А група е БУБА Баскетбол. Софиянци записаха само една загуба през целия сезон и съвсем заслужено грабват титлата. Сребърните медали пък са в ръцете на Икономически университет, който неизменно е сред призьорите в А група. Въпреки загубата Атлетик запази третата си позиция и ще се окичи с бронзовите медали в първенството.

Днешната среща от самото начало показа, че двата отбора са равностойни и ни очаква здрав сблъсък. До средата на първата четвърт двубоят вървеше кош за кош, като нито един от съперниците не можеше да се откъсне с повече от 2 точки. В тези първи минути за Шумен се разписаха Янков и Ростислав Тончев, а за гостите Захариев, Славейков и Вучков. При преполовяването на първата част, гостите заиграха отлично в защита и успяха да спрат повечето нападения на Шумен. Танев, Петков, Славейков и Захариев пък отбелязаха хубави кошове на бърза атака за Атлетик и софиянци поведоха с 9 точки, минута преди края – 20:29. В последната минута Шумен все пак прояви характер – чрез пробив на Серафимов и зрелищна забивка на Андрей Иванов върнахме 4 точки от пасива.

Втората четвърт започна с нови силни изяви на нашите. Георгиев и Янков отбелязаха и скъсихме преднината на Атлетик до 1 точка. Гостите реагираха моментално, затегнаха редиците и направиха серия от 9 безответни точки, в която се разписаха Славейков с 5 точки, Вучков с 2 и Дончев също с 2. Манол Тончев спря сушата за Шумен с два точни наказателни, но в ответната атака Танев отбеляза тройка за гостите и качи разликата до 11. Шуменци се съвзеха и заиграха равностойно до края на тази втора четвърт. Иванов, Янков и Ростислав Тончев отбелязаха важни кошове за нашия тим, докато за Атлетик реализатори бяха Захариев, Танев и Петков. Първото полувреме завърши със 7 точки преднина за Атлетик – 43:50.

Второто полувреме продължи с равностойна игра. Двата отбора си размениха по няколко успешни положения в самото начало. Последва период с по-добра игра в защита. И нашият тим, и гостите направиха по няколко пропуска. Към средата на частта отборите отново се развкарваха. За Шумен добре се включи от пейката Мерсин Сали, който бе точен на два пъти. Ростислав Тончев също показа, че има ден с няколко хубави коша. За гостите Захариев, Славейко, Вучков и Танев продължиха да бележат и разликата се движеше в границите между 7 до 10 точки. Минута и половина преди края Бързаков хвърли бомба от 8 метра и изведе Атлетик с 12 напред, Шумен не успя да върне коша в последвалата атака, но нашият тим направи две поредни добри защити, а Янков вкара от поста и затвори третата четвърт при 10 точки пасив за Шумен – 60:70.

Последната четвърт започна с нова тройка на Танев в актива на Атлетик. Капитанът на Шумен Янко Янков и Ростислав Тончев обаче искаха да завършат сезона с успех. Те се нагърбиха в тези решителни минути с тежестта да водят нападението на отбора ни. Първо Янков бе на два пъти точен от наказателния. Последва серия на Ростислав от 8 поредни точки – две тройки от „Пети Километър“ и още един хубав пробив. Дончев обаче се разигра за Атлетик, той вкара два фаула, една стрелба с изтегляне, но най-хубавото му изпълнение бе забивка през защитник на Шумен, която качи преднината отново до 11 точки. За наше щастие Андрей Иванов се разписа в следващата атака от тройката, но щастието трая кратко, тъй като Петков върна две точки и преднината отново бе двуцифрена – 75:85, при оставащи само 4 минути и половина. Гардът на шуменци – Виктор Серафимов също не мислеше да завършва сезона със загуба и го показа като вкара 6 от следващите 9 точки за Шумен. Янков и Ростислав Тончев се разписаха по един път, а добрата ни защита не позволи на Атлетик да вкарат кош в тези минути. Така Шумен се доближи на само 1 точка зад съперника. Софиянци отново проявиха здрави нерви и отбелязаха нова тройка чрез Захариев. В следващата атака Виктор Серафимов принуди защитника си да го фаулира, но отбеляза само един от двата наказателни. Шумен спря последвалата атака на гостите, а Янков отбеляза кош с фаул, за да изравни резултата – 88:88. В следващите две атаки съперниците си размениха по една тройка, чрез Бързаков и Ростислав Тончев. Нова добра защита на Шумен и кош от пробив на Серафимов изведоха Шумен с две напред. За съжаление, седем секунди по-късно Захариев вкара поредната си тройка и Атлетик отново излязоха напред с точка – 90:91. Виктор Серафимов отново бе фаулиран, но този път реализира и двата наказателни, при само 42 секунди до края. Гостите обаче намериха начин за пореден път да излязат напред – Славейков си изпроси фаул с коша и Ателтик отново водеше с 2 точки, 34 секунди преди края. Серафимов принуди Петков да направи неспортсменски фаул (гардът на гостите фаулира Виктор преди топката да бъде вкарана в игра) и реализира още два наказателни, за да изравни резултата – 97:97! Топката отново бе за Шумен, но Ростислав Тончев пропусна от много трудна позиция да изведе Шумен напред. В оставащите 14 секунди до края гостите също не организираха успешна атака и мачът влезе в продължение.

Атлетик започнаха ударно и в продължението – тройка на Петков. Янко Янков обаче бързо върна две точки след поредния си хубав пробив. Последва добра защита за Шумен, след което Ростислав Тончев бе фаулиран при стрелба и реализира двата фаула, за да изведе Шумен напред – 101:100. Отново Петков показа реализаторските си качества за софиянци и отбеляза след пробив. Последва нова размяна на успешни атаки – Серафимов за Шумен и Дончев за Атлетик. Шумен играеше страхотен баскетбол въпреки, че почти всички на терена бяха уморени. Капитанът Янков също извади екстра сили и вкара изключително важна тройка за Шумен, а след това и един наказателен – 107:104 в наша полза. Станислав Славейков, като един от най-опитните в отбора на Атлетик, се нагърби с отговорността в атака и не сбърка, връщайки две точки. Шумен обаче организира нова отлична атака, която завърши с тройка на младия гард Николай Георгиев. Тимът ни излезе напред с 4 точки. До края Атлетик успяха да вкарат само един наказателен чрез Славейков, докато за Шумен Ростислав Тончев също отбеляза кош и спечелихме този драматичен мач със 112:107.

Янко Янков бе в основата за успеха на Шумен. Капитанът ни отбеляза 29 точки, хвана 7 борби, подаде 6 завършващи паса и открадна 2 топки. Ростислав Тончев пък бе най-резултатен за нашият тим с 32 точки, като освен да вкарва той показа, че може и да подава, записвайки 7 асистенции. Андрей Иванов изигра поредния си силен мач за Шумен със 17 точки и 13 борби. Виктор Серафимов също бе в основата на успеха. Гардът ни бе близо до трипъл-дабъл: 23 точки, 10 борби и 8 асистенции.

За Атлетик най-полезни бяха Славейков с 23 точки, 4 борби и 3 асистенции, както и Михаил Танев с 13 точки, 9 борби и 9 асистенции. Петков записа 17 точки и 7 асистенции, а Захариев отчете 18 точки, 4 борби и 3 асистенции.

Шумен завършва един успешен сезон – намерихме място сред петте най-добри отбора в А група. Въпреки, че сезонът бе на приливи и отливи, можем да отчетем израстване на младите момчета в тима ни. Ветераните показаха с играта си, че поддържат високо ниво. Привлечените състезатели също дадоха много на отбора и ни помогнаха да се представим достойно. Накрая, но не и по важност – ВИЕ нашите фенове, показахте на цяла баскетболна България, че Шумен е баскетболен град с традиции, който подкрепя пламенно своя отбор. Дори най-добрите отбори – Икономически университет, БУБА, Атлетик и Чавдар Троян признаха, че е трудно а се играе в Шумен. БЛАГОДАРИМ ВИ!
Надяваме се следващият сезон 2018/19 да е още по-успешен, а може би и ще имаме възможността да гледаме любимия ни отбор в една напълно нова и модерна зала – Арена Шумен! Очакваме Ви!