Сезон 2017/18: Шумен – БУБА Баскетбол 75:78 (А група, 4 кръг, Първа шестица)

БК Шумен изигра изключително силен двубой срещу лидера в А група и непобеден до момента отбор на БУБА Баскетбол, но отстъпи със 75:78. В шуменската „Младост“ гостите от столицата поведоха от самото начало и успяха да удържат преднината си до края. Шуменци показаха характер и въпреки, че отново играха без капитана си – Янко Янков, бяха близо до победата. Отборът ни се бори до последната секунда и имаше шанс да прати мача в продължение, но късметът просто не бе на наша страна. С победата си БУБА Баскетбол остава първи в класирането, а за шуменци това е четвърти неуспех от четирите мача в Първа шестица.

Двубоят започна отлично за гостите, които с много агресивна защита и бързи атаки успяха да поведат с 6 точки – 2:8. До средата на тази първа четвърт Шумен намери ритъма си в нападение, а младите надежди Серафимов и Радев се разписаха, но гостите поддържаха преднината си. Играта вървеше кош за кош, но 3 минути преди края БУБА отново показаха отлична игра в защита, а Алипиев и Милов демонстрираха отличен мерник за софиянци, които бързо увеличиха разликата си и затвориха първата част при 12 точки преднина – 17:29.

Втората четвърт започна с нов успешен изстрел на Иван Алипиев от тройката, но Шумен подсказаха, че нямат намерение да се предават толкова рано и след серия от 8 поредни точки – на два пъти вкараха Андрей Иванов и Милен Чолаков – нашите стопиха разликата до 7 точки – 25:32. Треньорът на гостите – Мануел Марков, веднага поиска тайм-аут, след който неговият отбор заигра в познатия си резултатен стил. Алипиев продължи да бележи при стрелбите си, а Леков и Милов бяха другите оръжия в нападението на софиянци. Шумен обаче не отстъпваше и кошове на Радев, Чолаков, Ростислав Тончев и Николов ни позволяваха да поддържаме разликата не повече от 8 точки в полза на БУБА. Минута преди края отборът ни смъкна разликата до 3 точки и имаше възможност да излезе напред преди почивката, но Александър Милов и Марин Маринов – който е шуменец и е започнал баскетболния си път именно в нашия град – бяха точни от тройката, докато за Шумен само Никола Николов реализира един пробив. Така първото полувреме завърши със 7 точки преднина за БУБА – 40:47.

Второто полувреме започна нервно. И двата отбора не успяваха да отбележат в първите минути. Първи реализираха гостите – Милов си изпроси фаул и бе на два пъти точен от наказателния, но още в следващата атака Ростислав Тончев вкара от тройката за Шумен. В последвалите две минути гостите отново показаха ефективната си защита и след няколко откраднати топки, Алипиев и Маринов качиха преднината на БУБА до 11 точки. Радев спря лошата серия за Шумен с хубав пробив, но гардът на гостите – Лъчезар Димитров, на два пъти показа добри умения в атака и разликата продължи да расте. До края на частта двата отбора играеха кош за кош, Шумен реализираше нападенията си чрез Андрей Иванов, а за гостите Петков и Алипиев отбелязаха след пробиви, а Везирски вкара от тройката. Сирената за край на третата четвърт дойде при 12 преднина за софиянци – 53:65.

Последната четвърт започна отлично за Шумен. Нашият тим играеше почти перфектно в защита, не оставяше пространства за нападенията на БУБА, а центровете ни обираха борбите след трудните изстрели на гостите. Това помогна и на нападението ни. Първо Андрей Иванов вкара след хубав пробив, последва тройка на Милен Чолаков, а Кирилов бе на два пъти точен от наказателния. Разликата падна до 5 точки преди Алипиев да вкара поредния си пробив и да върне преднината на отбора си от 7 точки. Андрей Иванов вкара още една добавка под коша на противника, но последваха две минути без кош за нашия тим, а гостите реализираха атаките си чрез Атанасов и Димитров, което качи аванса им до 9 точки. В средата на частта за Шумен се разигра Манол Тончев. Крилото отбеляза пробив, а в следващата атака бе точен и от тройката. Така нашите скъсиха пасива си до само 4 точки. Добрата защита на Шумен в тези минути лимитира младите баскетболисти от София до само една точка – успешен наказателен на Милов. От другата страна на игрището Виктор Серафимов бе точен от тройката и Шумен вече бе на само едно нападение от изравняване на резултата – 70:72. Последва минута и половина без кош и за двата отбора, но Милов от гостите грабна една отскочила топка под коша на Шумен и реализира кош с фаул. Нашите реагираха бързо и тройка на Чолаков отново направи разликата две точки. Милов обаче бе под пара в тези минути и още в следващата атака върна тройката. Манол Тончев се нагърби да води нападението на Шумен и негов успешен пробив направи резултата 75:78. Последваха обаче две много нервни минути и за двата отбора. Шумен пропусна отлични шансове да поведат в резултата след пропуски както от тройката, така и под самия кош. Гостите също не успяваха да намерят пътя към коша на Шумен. Така при оставащи 6 секунди до края Шумен трябваше да извърши фаул, за да спре времето. Маринов застана на линията на наказателния и можеше да реши мача в полза на БУБА, но явно напрежението да играе пред родна публика си каза думата и младият баскетболист пропусна и двата фаула, което отвори нова възможност за Шумен да изравни при оставащи 1.6 секунди до края. След взетия тайм-аут топката бе вкарана в игра от Ростислав Тончев, който нямаше много възможности и подаде на брат си Манол, но изстрелът на Манол от почти 9 метра не намери целта и сирената прозвуча при 75:78 в полза на БУБА.

Най-полезен за Шумен в срещата бе Андрей Иванов с 15 точки и 20 борби. Милен Чолаков направи нов силен мач за мъжкия отбор и също записа 15 точки. Той още добави 3 борби и 2 асистенции. Друг шуменски юноша показа добра игра – Димитър Радев завърши с 11 точки, 2 борби и 1 асистенция.

За гостите най-полезен бе Александър Милов с 21 точки, 12 борби и 3 асистенции. Иван Алипиев също изигра добър мач и се отчете с 20 точки, 5 борби и 3 асистенции. Лъчезар Димитров имаше принос към победата с 14 точки, 4 борби, 7 асистенции и 5 откраднати топки.

Следващият двубой на Шумен е гостуване на Атлетик София. Мачът е на 18.02.2018 от 17.00 ч. в зала „Триадица“ в София.