Сезон 2017/18: Шумен – Чавдар Троян 86:80 (А група, 7 кръг, Първа шестица)

Шумен постигна първата си победа в Първа шестица на А група. Нашият тим се наложи с 86:80 като домакин над Чавдар Троян в интересен и изпълнен с обрати двубой. С тази победа Шумен се отлепи от последното място на Първа шестица, като изпревари Берое-2. В следващия кръг нашите са домакин именно на тима от Стара Загора и евентуална победа ще ни закрепи на пето място. За Чавдар това бе пета загуба, като по всяка вероятност тимът от Троян ще запази четвъртото място до края на сезона.

Двубоят започна добре за Шумен, които поведоха след точна стрелба от средно на Виктор Серафимов и изключително атрактивна забивка на Андрей Иванов, който отново даде индикации, че ще спори за първото място в конкурса по забивки на предстоящия мач на звездите в НБЛ. Чавдар показаха, че няма да се предадат лесно и също показаха добри умения в нападение, като Колев и Маринов се разписаха за гостите. Шумен също не върна газта – Янков, Манол Тончев и отново Серафимов се разписаха, за да изведат Шумен с 9:5. Следващите две минути бяха за гостите, които спряха нашите в нападение, а тройка на Маринов и пробив на Наков им позволиха да поведат. След това обаче бе ред на Шумен да покаже добра защита. Шуменци спряха четири поредни нападения на троянци, а в нападение Янков, Рости Тончев и Андрей Иванов отбелязаха и поведохме с 18:10. И когато всички в залата си мислеха, че златисто-зелените ще продължат да увеличават преднината си, Чавдар се разиграха. Червените в този мач направиха страхотна серия от 8:0, включително тройка на Бажанов със сирената, и се върнаха в мача.

Втората четвърт продължи изключително равностойно. Андрей Иванов продължи да бележи за Шумен, докато за гостите Ценко Наков на два пъти проби умело и завърши успешно. Към средата на частта двата отбора се развкарваха и от тройката – за Шумен Серафимов и Манол Тончев демонстрираха точен мерник, а за Чавдар Наков и Колев вкараха по веднъж зад линията. Шумен успяваше да поддържа разлика от 4-5 точки, но явно Наков и Колев бяха под пара в тези минути и след нови два техни коша преднината ни бе стопена до само точка. Милен Чолаков също се разписа от тройката, но Каменов с бърз кош задържа троянци на удар разстояние. До края на полувремето двата отбора си размениха по още няколко коша, а Шумен се оттегли с крехка преднина от три точки – 41:38.

Третата четвърт започна с нова размяна на кошове – Маринов за Чавдар и Ростислав Тончев за Шумен. Последваха силни минути за гостите, които чрез незаменимите Колев и Наков направиха серия от 8:0 и поведоха с 48:43. Звонко Папак веднага взе тайм-аут, след който Андрей Иванов вкара тройка, но радостта на шуменци бе кратка, тъй като Маринов я върна в следващата атака за гостите. В следващите две минути и двата отбора не успяха да намерят целта, а Виктор Серафимов спря серията без кош с хубав пробив. Последва нова размяна на тройки – пак Маринов показа точна ръка за троянци, а за Шумен – Чолаков. Нашият тим направи две хубави защити в следващите минута и половина, а кошове на Янков и Радев ни изведоха отново напред. До края на третата четвърт съперниците си размениха по два коша, а Андрей Иванов я затвори с хубава добавка под коша.

Последната четвърт започна с нов кош на Наков. Виктор Серафимов вкара още една тройка за Шумен, но Каменов реализира на два пъти за Троян и резултатът бе изравнен – 65:65. Нашият тим отново показа характер в тези минути. Защитата ни спря три поредни атаки на Чавдар – Димитър Радев се прояви с хубав чадър, докато в нападение Чолаков проби успешно, а поредна тройка на Серафимов ни изведе с 5 точки напред. Маринов очевидно е прекарал много часове, тренирайки стрелба зад линията за три точки, защото още в следващата атака отбеляза нова тройка за троянци. Двата отбора продължиха да си разменят хубави и ефикасни атаки, а разликата се движеше 2-3 точки в полза на един от двата тима. Размяната на точни изстрели от тройката продължи, а три минути преди края Чолаков заби пореден точен изстрел зад линията и изведе Шумен напред с 5 точки – 81:76. Съперниците си размениха по едно ялово нападение, но Каменов отбеляза кош за гостите, които нямаха никакво намерение да предават лесно мача. Но Шумен играеше вдъхновено в тези минути – Николай Георгиев отбеляза след отличен пробив, защитата ни спря Наков, който трябваше да изстреля труден шут, а Манол Тончев с изключителна бомба от 7 метра и половина изведе Шумен с 8 точки напред само минута преди края. Чавдар Троян успяха да отбележат веднага след взетия тайм-аут. Шуменци преодоляха пресата на гостите, но не успяха да вкарат, което отвори вратата за троянци, но отличната защита на нашия тим в тези решителни секунди се оказа достатъчна и Шумен се поздрави с победата 86:80.

Пореден отличен мач за Шумен направи Андрей Иванов, който отбеляза 14 точки, хвана 19 борби и заби 3 чадъра. Виктор Серафимов също бе с основен принос при успеха с 24 точки, 5 борби и 6 асистенции. Прекрасно включване от пейката за Милен Чолаков, който отбеляза 14 точки и подаде 6 завършващи паса.

За гостите от Троян най-полезни бяха Ценко Наков с 22 точки и 6 асистенции, Тодор Колев с 15 точки, 6 борби и 5 асистенции, младите Филип Каменов и Николай Маринов, които записаха съответно 17 точки и 9 борби, 16 точки и 7 борби.

Шумен отново ще е домакин в 8 кръг на Първа шестица. Още следващата неделя – 11.03.2018 нашият тим посреща Берое-2 в директен сблъсък за петото място. Срещата е в зала „Младост“ от 17.00 ч.