Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Икономически университет – Шумен 93:80 (3/4 място, първи мач, 1:0 в серията)

Икономически университет Варна поведе с 1:0 победи срещу Шумен в мача за бронзовите медали в А група. Силна първа четвърт подпечата успеха на варненци с 93:80, като нашият тим се опита да се върне в последната четвърт, но времето не стигна. Вторият мач от серията ще се играе в Шумен на 19 април (петък) и е с начален час 18.00ч.

Двубоят в залата на Икономически университет във Варна започна отлично за нашия тим, който поведе с кошове на Кирилов и Тончев. Варненци обаче реагираха веднага с тройка на Маринов и точен наказателен за Александър Кръстев, изравнявайки резултата. Домакините продължиха да демонстрират точния си мерник и след нови тройки на Куртев и Николай Георгиев поведоха с 5 точки. Коцев също се разписа за варненци в средата на тази първа четвърт, но нашият тим подобри защитата и след точни стрелби на Кирилов и Тончев, както и три наказателни на Диков, Шумен изравни 12:12. От този момент до края на частта „икономистите“ заиграха изключително агресивен и атакуващ баскетбол. Георгиев продължи да бележи стрелби от средно и далечно разстояние. Куртев и Коцев се възползваха от пробойни в защитата ни и на няколко пъти пробиха без проблем. А към реализаторите се включиха Стефанов и Тодоров, които също намериха коша на Шумен. Края на първата четвърт дойде при 32:17 в полза на ИУ.

Втората четвърт започна равностойно. Двата отбора си размениха по един кош. Последва кош с фаул за Тончев за Шумен, но още в следващата атака Куртев повтори упражнението и ИУ държаха разлика от 15 точки. Николов проби и вкара за Шумен, но Стефанов бе точен от тройката за ИУ. Три минути и половина преди края на полувремето след отлична защитата на домакините Ивков реализира пробив, а Куртев отбеляза от тройката и разликата скочи на 20 точки. Кирилов с добро отиграване под коша и Тончев с тройка върнаха разликата до 15 точки, но след две точни стрелби на Коцев и една на Ивков, варненци се оттеглиха на почивка с аванс от 18 точки.

Второто полувреме започна равностойно и двата отбора си отбелязаха по два коша, но шуменци показаха по-точен мерник от тройката и преднината падна на 16 точки. Тончев реализира две поредни тройки, но нов пробив, кош и фаул за Ивков не позволяваха на нашият тим да свали разликата. Последваха нови силни минути за Коцев, който вкара две тройки и реализира пробив. Серията от 8:0 за ИУ качи преднината им до 24 точки, но Шумен реагира с кошове на Диков, Тончев и Йоргов. Нашият тим затегна защитата, а след като Иванов и Николов реализираха три наказателни разликата бе смъкната под 20 точки. В самия край на третата четвърт Стефанов си изработи 3 наказателни, които вкара и ИУ се оттегли с удобен аванс преди последната част – 78:56.

Последната четвърт също започна равностойно. Двата отбора си размениха по два коша, но нова тройка на Маринов и пробив на Коцев отново увеличиха преднината за ИУ, този път до 23 точки. Шумен отговори с точна стрелна на Димитров и два наказателни на Леков, но домакините явно имаха ден при стрелбата от далече и нови тройки на Стефанов и Нацкин качиха аванса им, който достигна 26 точки. В оставащите 4 минути до края Шумен заигра отлично в защита, а в нападение се разигра Серафимов, който отбеляза 9 точки за нашия тим. Леков добави 3, а Николов 2 и шуменци съкратиха пасива си до 13 точки, но това стигна само за почетна загуба – 93:80.

Добър мач за Шумен изигра Тончев, който записа 18 точки и 3 борби. Иванов се включи от пейката с 16 точки и 2 борби. Леков завърши с 12 точки и 5 борби.

За домакините най-голям принос за победата имаше Мартин Коцев, който завърши с 20 точки и 9 борби. Куртев показа добър мерник и записа 15 точки, Мартин Стефанов се включи от пейката с 11 точки и 7 борби.

Вторият двубой от серията ще се играе в Шумен. Мачът е насрочен в зала „Младост“ за 19 април и е с начален час 18.00.

снимка: архив БК Шумен