Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Черноморец – Шумен 82:68 (полуфинали, трети мач, 2:1 в серията)

БК Шумен отстъпи в третия мач от полуфиналната серия на Черноморец Бургас с 82:68 и не успя да се класира за финалите на мъжката А група. Победителят Черноморец се изправя срещу А1 Академик-2 в спор за титлата, докато за Шумен предстои ново изпитание – борба за бронзовите медали срещу Икономически университет Варна.

Решителният двубой в Бургас започна с тройка за домакините, но Шумен бързо върна две точки чрез Кирил Кирилов. Стрелба на Николай Леков пък изведе нашия тим напред малко след началото. Атрактивна забивка на Робърт Георгиев върна преднината за Черноморец. Последва размяна на точни изстрели от тройката, която задържа домакините с точка напред, но Кирилов продължи с добрите отиграния за нашия тим и след два поредни негови коша Шумен излезе с три точки напред. Последва нова размяна на кошове – хубави пробиви на Жардим за „акулите“ и Иванов за шуменци. Опитният Христо Николов показа отличните си качества в нападение – негови тройка и пробив върнаха преднината за бургазлии. В последните две минути на частта нашият тим показа по-добра игра. Кошове на Кирилов и Иванов, както и тройка на Серафимов затвориха частта при 17:21 в наша полза.

Втората четвърт продължи с равностойна игра. Диков откри сметката си с изстрел от тройката, но Ангелов върна трите точки още в следващата атака. Домакините заиграха много по-агресивно в защита, и в продължение на почти 3 минути Шумен не успя да отбележи. Бургазлии обаче намираха път към шуменския кош и след точни изстрели на Ангелов, Милчев и Георгиев излязоха напред с 6 точки. При оставащи 3 минути и половина до края двата отбора започнаха да се надстрелват от тройката. По-точни излязоха Черноморец – тройки на Георгиев, Христов и Телчаров им помогнаха да увеличат аванса си до 9 точки, въпреки че и Леков се разписа от тройката за Шумен. До края на полувремето отборите си размениха по 4 точки и се оттеглиха на почивка при 45:36 за бургазлии.

През третата четвърт доминираше защитата. Още в самото начало двата тима се захапаха здраво и за почти 5 минути с размениха само по два коша. Милчев вкара поредна тройка за домакините в средата на частта, но Шумен играеше по-добре в тези минути и след пробив на Делев и тройка на Тончев върнахме пасива си до 9 точки. Последваха две резултатни атаки за „акулите“, които чрез Христов и Телчаров увеличиха аванса си на 13 точки, но тогава за Шумен се разигра Стилиян Иванов. Той наниза 6 поредни точки и разликата бе съкратена до 7. Христо Николов обаче знае, че това са най-важните минути в мача и затвори частта с фаул и кош, давайки преднина от 10 точки на Черноморец преди четвъртата част.

Последната четвърт започна с отлична игра в нападение на Виктор Серафимов, който първо проби отлично, а след това си изработи три наказателни, които вкара. Леков също се разписа, за да стопи аванса на домакините на 5 точки. Отново Христо Николов показа стоманени нерви и отбеляза нова стрелба за Черноморец. Иванов бързо върна двете точки, но нова тройка на Телчаров и точна стрелба на Милчев качиха преднина до 10 точки за бургазлии. Последва силна серия в защита и за двата отбора, а Ростислав Тончев показа, че шуменци ще се борят до края и върна две точки. Но това бяха минутите на Христо Николов. Най-добрият играч в редиците на „акулите“ се разигра в най-важния момент и отново отбеляза кош с фаул. Леков върна три точки за Шумен, но за пореден път Николов се нагърби с атаката на домакините и не сгреши – първо изработи добра атака в подкошието, а след това вкара и тройка. В последната минути на терена се появиха резервите на двата отбора и затвориха мача при 82:68 в полза на Черноморец и шанс за бургаския тим да се бори за титлата.

Много силен мач за Шумен направи Стилиян Иванов, който записа 20 точки и 2 борби. Николай Леков също се включи добре с 13 точки, 2 асистенции и 3 откраднати топки. Кирилов също показа, че се намира във форма и завърши с 10 точки и 9 борби.

За Черноморец очаквано най-добрият на терена бе най-опитният им състезател – Христо Николов. Той записа 26 точки, 6 борби и 3 асистенции. Нов силен мач за Робърт Георгиев, който се отчете със 17 точки и 12 борби (7 в нападение!). Виталий Телчаров също имаше решаваща роля за успеха с 10 точки, 9 асистенции и 4 борби.

Предстоят финалните битки в плейофите на А група. Черноморец и А1 Академик-2 ще спорят за титлата, докато за Шумен и ИУ Варна остава битката за бронзовите медали. Ще обявим програмата в сайта ни веднага щом станат известни датите за мачовете.