Сезон 2018/19 А група, ПЛЕЙОФИ: Шумен – Чавдар 72:63 (четвъртфинали, втори мач, 1:1 в серията)

Шумен запази шансовете си за класиране на полуфиналите в мъжката А група след като победи Чавдар Троян със 72:63 във втория мач от плейофната серия. Отборите си размениха по една победа и ще играят трети решителен мач, който ще се състои в Троян. С тази победа Шумен прекъсна поредица от четири поредни загуби срещу този противник. Междувременно в останалите три четвъртфинални плейофа бяха излъчени победители. Още вчера Академик София записа втора победа над Шампион 2006 и след 2:0 в серията продължава напред. Днес Черноморец също записа втори пореден успех срещу Рилски спортист-2 с 2:0 е на полуфиналите. Същото постигна и Икономически университет Варна, който след 2 победи над Атлетик София ще срещне Академик София в първата полуфинална двойка. Победителят измежду Шумен и Чавдар пък ще се изправи срещу Черноморец Бургас.

Днешният двубой в Шумен започна с размяна на кошове, което не бе изненада за никого – двата отбора показаха, че са изключително равностойни в предишните си 4 мача през този сезон. Шумен обаче играеше с много по-голямо желание в тези първи минути и след като спряхме поредица от атаки на Чавдар, успяхме да поведем с 9:4 – кошове на Диков и Серафимов. Гостите върнаха две точки от наказателния, но отлична тройка на Серафимов, който бе и фаулиран (гардът отбеляза наказателния) качи преднината ни до 7 точки. Троянци нямаха никакво намерение да позволят на Шумен да дръпне в резултата. Те се възползваха от поредица грешки в нашето нападение и след серия от 8:0 – кошове на Танев, Вучков и Колев, излязоха напред с точка – 13:14. Темпото на игра бе изключително високо в тази първа четвърт. Отборите се бориха за всяка топка и всяка позиция на терена. Шумен спря грешки и след два поредни коша на Тончев и Леков си върнахме преднината. Танев отново се разписа за гостите, но нашите вкараха още два поредни коша чрез Чолаков и Иванов. Денис Титов обаче се разигра в нападение за Чавдар и след пробив и тройка върна равенството на таблото. В последната минута на частта Танев реализира тройка за гостите, а Серафимов бе точен на два пъти от фаул линията и отборите се оттеглиха при точка преднина за троянци – 23:24.

Втората четвърт започна с много силна защита за Шумен. Нашият тим не позволи на Чавдар да отбележи кош 3 минути и половина. В нападение пък вкарахме шест безответни точки – два коша на Иванов и един на Тончев. Чавдар спряха серията с два точни наказателни на Капитанов и тройка на Христов. Стилиян Иванов отговори веднага с хубав пробив за Шумен, а Ростислав Тончев върна тройката и Шумен отново поведе с 5 точки. Последваха нови силни минути за Шумен в защита, което позволи на нашия тим да организира бързи нападения и Диков и Кирилов записаха по две точки в актива си. Тончев пък вкара втора тройка за частта и две минути преди края ѝ поведохме с 11 точки. Двата отбора заложиха на защитата и в оставащото време до почивката си размениха само по един кош – Леков за Шумен и Колев за Троян. Краят на първото полувреме дойде при 43:32 в полза на Шумен.

Чавдар Троян се хвърлиха да изравнят резултата веднага след подновяване на играта. Нашият тим пък излезе отпуснат за второто полувреме и гостите направиха серия от 7 поредни точки – два пробива на Йонков и Христов, както и тройка на тройка на Христов. Виктор Серафимов спря неуспешните опити на шуменци да поразят коша на противника, но Танев го върна двете точки скоро след това. Съперниците се захапаха здраво в тези минути. Защитата доминираше, а размяна на кошове държеше преднината на Шумен 4 точки. След поредна размяна на кошове, Стилиян Иванов направи хубав пробив и го завърши успешно, шуменци спряха атака на гостите, а Антон Диков реализира отлична тройка, за да качи аванса на нашия тим до 9 точки. При оставаща минута до края Чавдар успяха да спрат една от нашите атаки, а след това Вучков показа отличните си стрелкови умения и също отбеляза тройка, но Ростислав Тончев също бе настроил мерника си за този мач и още в следващата атака върна тройката и затвори частта при 9 точки преднина за Шумен – 59:50.

Чавдар имаха огромно желание да затворят серията още този мач, което си пролича в началото на последната четвърт. Танев си изработи фаул зад линията за три точки и реализира наказателните, а Титов се възползва от хубав пас на Капитанов и свали разликата до 4 точки. Гостите играеха отлично в защита и не ни позволиха да отбележим кош в следващите 2 минути и половина. Междувременно точен фаул на Вучков и тройка на Колев изравниха резултата. Стилиян Иванов прекъсна серията на гостите след кош от въздуха дошъл след перфектен пас на Диков. Кошът подейства мотивиращо на шуменци, които спряха поредица атаки на гостите, а Диков и Леков отбелязаха трудни стрелби и отново поведохме с 6 точки. В тези решителни минути на мача нашите баскетболисти се раздаваха максимално в защита. Ограничихме нападение на гостите максимално и в продължение на пет минути те не успяха да вкарат кош. От другата страна на игрището Диков продължи да показва отличните си стрелкови способности – нова негова тройка и поднасяне на бърза атака върнаха разликата до 9 точки. Диков се прояви и в защита, открадвайки поредна топка от противника и след като я подаде на откъсващият се Милен Чолаков последна мощна забивка в коша на Чавдар. Отново Диков от наказателния качи разликата до 13 точки в шуменска полза при оставащи само 3 минути до края. За разлика от предишния двубой този път Шумен не пропиля аванса си – нашият тим разумно разиграваше през всички 24 секунди позволени за нападение и въпреки, че не успяхме да отбележим до края, допуснахме само два коша за гостите и спечелихме двубоя със 72:63.

Отново най-полезен, както и в първия двубой бе Антон Диков. Той се отчете с 20 точки, 9 борби, 3 асистенции 3 откраднати топки. Ростислав Тончев също записа отличен мач за Шумен, той отбеляза 15 точки, грабна 5 борби и подаде 1 завършващ пас. Стилиян Иванов отново се включи отлично от скамейката с 14 точки, 10 борби и 3 асистенции.

За гостите най-полезен бе Данаил Христов с 10 точки и 9 борби. Михаил Танев добави 20 точки и 4 борби. Тодор Колев отчете 11 точки и 3 асистенции.

Предстои да стане известна датата за третият решителен двубой, който ще се играе в Троян. Следете сайта и Фейсбук страницата ни за повече подробности.