Сезон 2018/19: БК Шумен – Чавдар Троян 89:96 сл.пр. (А група, регион Изток, 6 кръг)

БК Шумен загуби от Чавдар Троян с 89:96 след продължения в мъжката А група, Източна конференция. Нашият тим водеше през по-голяма част от срещата, но в самия край Чавдар показа по-здрави нерви и доведе мача до продължение. В продължението по-опитните играчи на отбора от Троян показаха по-добра игра и се поздравиха с успеха. Така в крайното класиране на Източната конференция Шумен се нарежда на 4 място, пред нас е отборът на Чавдар, втори остана Икономически университет, а първото място е за Черноморец Бургас. Шумен ще играе бараж за влизане в Първа петица с отбора на Шампион 2006. При победа в този сблъсък ще се изправим срещу победителя от двубоя между Чавдар Троян и Рилски спортист-2 на неутрален терен.

Шумен влезе ударно в мача срещу Чавдар с точен изстрел зад линията за три точки на Николай Леков. Гостите отговориха с два поредни коша на Титов и Танев, но две последователни тройки на Симеон Георгиев изведоха Шумен напред – 9:4. Танев върна една тройка, но силната игра на Леков за Шумен се материализира с успешен пробив. Двата отбора играеха равностойно и до средата на първата четвърт мачът вървеше кош за кош. Поредица от добри защити на Шумен спряха успешните атаки на Чавдар. Виктор Серафимов с кош и фаул, а след него и Кирилов качиха аванса на нашия тим до 7 точки – 23:16. Гостите взеха тайм-аут и веднага след него показаха по-добра игра. Два пробива на Вучков и тройка на Тодор Колев изравниха резултата. Шумен си върна преднината с един точен наказателен, но кош на Павлов изведе троянци напред. В последната минута на частта Шумен изигра три добри защити, а в нападение кошове на Георгиев, Леков и Кирилов позволиха на Шумен да поведе с 5 точки – 30:25.

Втората четвърт започна с нова тройка на Танев, но Шумен отговори с пробив на Кирилов. Резултатните атаки на двата отбора продължиха – тройка на Серафимов за Шумен, а за Чавдар по една тройка и пробив за Михаил Танев и Ивайло Вучков, което изведе гостите отново напред с една точка. До средата на на частта двата отбора си разменяха успешни нападения и резултатът бе равен – 42:42. Шумен продължи да играе отлично в нападение – две тройки на Теодор Димитров, нови два пробива на Леков, както и точен изстрел в подкошието на Кирил Кирилов, качиха точковия актив на Шумен до 57 точки. Чавдар обаче не отстъпваха и след 7 поредни точки на Танев и хубав пробив на Вучков гостите се задържаха на само 6 точки зад нашия тим. Половин минута преди края на частта Александър Делев отбеляза два наказателни, а след него Димитров вкара от крилото и преднината на Шумен достигна 10 точки. Нова тройка на Вучков затвори първото полувреме при 61:54 в полза на нашия тим.

Третата четвърт започна отлично за Шумен – Леков, а след него и Делев отбелязаха на пробив. Шумен спря още една атака на Чавдар, а Кирилов вкара на бърз пробив. Гостите от Троян така и не намираха път към шуменския кош, а нова тройка на Леков качи преднината на нашия тим до 16 точки – 70:54. Вучков и Титов бяха на два пъти точни за Троян и спряха лошата серия за тима си, но Серафимов с хубав пробив отново увеличи преднината до 14 точки. След коша на Виктор обаче точните стрелби на Шумен спряха, Чавдар буквално заключиха коша си. За радост на шуменската публика гостите също не успяваха да реализират повечето от възможностите си и 30 секунди преди края на третата част Шумен все още имаше аванс от 7 точки. Николай Леков спря сушата за Шумен с два точни наказателни, които затвориха частта при 74:65.

Последната четвърт започна с кош на Кирилов за Шумен. Чавдар реализираха тройка чрез Тодор Колев, но Леков я върна още в следващата атака. Двата отбора продължиха със слабата игра в нападение и до средата на частта си вкараха само по два коша. Това развитие задържаше Шумен с 10 точки преднина. Гостите се оказаха по-настоятелни в тези минути и два поредни точни изстрела на Капитанов и Йонков скъсиха преднината на Шумен до 6 точки. Симеон Георгиев отбеляза на пробив за нашия тим и 2 минути преди края преднината ни бе 8 точки. При оставаща минута до края шуменци сякаш бяха решили, че са спечелили мача. Капитанов от отбора на гостите обаче имаше други планове за вечерта и след тройка и успешен пробив, намали преднината ни до 3 точки. Шумен сгреши при изнасянето на топката, а в последната си атака за мача Чавдар освободиха Вучков на тройката, който майсторски си изпроси фаул и реализира трите наказателни – 84:84. В оставащите 18 секунди Шумен имаше шанс да излезе напред, но първо Симеонов, а след това и Серафимов не можаха да реализират при открилите се възможности. Мчът влезе в продължение.

Продължението започна с два коша на Вучков и Христов за гостите, а неспособността на Шумен да бележи продължи 3 минути преди Кирилов да върне един кош. Веднага след коша на Кирилов обаче най-опитния в състава на гостите – Капитанов се нагърби с отговорността и заби две поредни тройки за по-малко от минута. Въпреки, че Диков отбеляза също от тройката за Шумен преднината на гостите бе 5 точки само 31 секунди преди края. В тази половин минута нашият тим не успя да отбележи в нито един от опитите си, а Капитанов вкара два наказателни, за да затвори мача при 89:96 в полза на Чавдар.

Най-полезен за отбора на Шумен в този драматичен мач бе Николай Леков. Крилото на нашия тим бе близо до трипъл-дабъл с 29 точки, 12 борби, 8 асистенции и 4 откраднати топки. Кирилов също се включи добре с 21 точки и 6 борби. От пейката Теодор Димитров бе полезен с 10 точки и 3 борби.

За гостите то Чавдар отличен мач направи Вучков с 29 точки, 12 борби и 3 асистенции. Героят за троянци – Капитанов, се отличи с 21 точки, 4 борби и 12 асистенции. Михаил Танев завърши двубоя с 12 точки, 5 борби и 7 асистенции.

Следва пауза в първенството на А група, а веднага след коледно-новогодишните празници на 06.01.2019 започват и баражите. Шумен ще приеме в първия мач отбора на Шампион 2006, а на 10.01.2019 гостуваме в София за реванша. Победителя в този двубой ще се изправи срещу победителя в двубоя между Чавдар Троян и Рилски спортист-2. Решителния мач за влизане в Първа петица ще се състои на 13.01.2019 и ще бъде на неутрален терен.