Сезон 2018/19: Видабаскет – Шумен 89:91 (А група, Втора четворка, 1 кръг)

снимка: BGBasket.com

Шумен победи драматично Видабаскет като гост с 91:89 в А група при мъжете. Срещата бе отложен мач от 1 кръг на Втора четворка, който трябваше да се състои в края на януари, но поради грипна епидемия във Видин бе играна днес. С победата Шумен вече е начело на Втора четворка с 3 победи и 1 загуба. Видабаскет пък остават на последното място с 3 загуби.

Двубоят в зала „Фестивална“ започна изключително равностойно, като двата отбора по-скоро залагаха на защита. Резултатността бе слаба и за 4 минути в първата четвърт двата тима си отбелязаха само по 7 точки. В средата на частта обаче съперниците намериха своя ритъм и започнаха да бележат. За домакините от Видабаскет точни бяха Цветанов, Николов, Мандалски, а Киров отбеляза тройка. За Шумен по две точки донесоха Делев и Тончев, а Диков се отличи с тройка и успешен пробив. При 16:16 домакините настъпиха здраво в защита и спряха няколко шуменски атаки. В същото време Мандалски отбеляза три наказателни, а Петров заби тройка и Вида се откъсна с 6 точки. Антон Диков се намира във форма и го показа с два хубави пробива, които върнаха 4 точки от пасива на Шумен. В оставащата една минути до края на частта видинлии отбелязаха две тройки чрез Мандалски и Николов, докато нашият тим пропусна своите възможности и домакините се оттеглиха с 8 точки преднина 28:20.

В началото на втората четвърт Леков се разигра за Шумен, той отбеляза тройка и след пробив, но две точки бързо бяха върнати от Киров за Вида. Последва нова размяна на кошове – Диков отново намери път през защитата на домакините, а Цветанов отбеляза от наказателния. Защитата на видинлии нямаше отговор срещу Антон Диков и след нови два негови коша преднината им бе сведена до само 1 точка. Двата отбора продължиха да си разменят кошове и при оставащи 4 минути до края на първото полувреме резултатът бе равен 38:38. Три точни наказателни удара – два на Тончев и един на Никола Николов изведоха Шумен с три точки напред, но Петров и Теодор Николов отбелязаха след пробиви и върнаха преднината в полза на домакините. В последните две минути на втората четвърт Шумен определено играеше по-добре, спря повечето атаки на Вида, а в нападение Симеон Георгиев, Николай Леков и Антон Диков носеха точки за нашия тим. В самия край Кирилов отбеляза след стрелба от средно разстояние и Шумен се оттегли с преднина от 5 точки – 46:51.

Втората четвърт започна с нов кош на Кирилов от фаула, а две поредни тройки на Николов и Киров за домакините изравниха резултата. Антон Диков върна тройка за Шумен, но Цветанов бе точен от фаула на два пъти и преднината на Шумен бе само точка. Двата отбора продължиха да си разменят кошове в следващите две минути. Шумен заигра отлично в защита и до средата на частта нашият тим излезе напред с 9 точки след кошове на Диков, Делев и Серафимов. Петров отново показа добър мерник и върна три точки от пасива на домакините, но Александър Делев играеше отлично за Шумен в тези минути и след поредна борба в нападение отбеляза нови две точки. Последва нова размяна на кошове. За Вида две тройки отбелязаха Цветанов и Николов, като Цветанов добави две точки и от пробив. За Шумен Тончев, Кирилов и Диков бяха точни и авансът ни бе 8 точки. Домакините продължиха с наказателната акция от тройката и след нов точен изстрел на Киров разликата бе смъкната до 5 точки. В края на частта отборите си размениха по още два коша, а поредна тройка на Цветанов свали аванса на шуменци до само 3 точки.

Последната четвърт започна с изключително активна защита от страна на Шумен. Нашият тим затрудняваше както изнасянето на топката, така и стрелбите на домакините. Видабаскет успя да вкара кош едва 4 минути и половина след началото на частта. Междувременно кошове на Тончев, Диков, Серафимов и Леков увеличиха преднината на Шумен до 13 точки. Шуменци сякаш решиха, че са си свършили работата и противникът е победен. Баскетболистите на Видабаскет обаче нямаха намерение да ходят никъде преди да е прозвучал последния съдийски сигнал и под бурната подкрепа на своята публика успяха да се върнат в мача. Мартин Мандалски спря серията от кошове за Шумен и започна такава за домакините. След него се разписа Николов, отново Мандалски вкара след пробив, а Николов ознаменува добрата си игра в мача с нова тройка. Теодор Киров пък вкара два наказателни и аванса на Шумен бе сведен до само 2 точки при оставащи две минути до края на мача. Нов точен наказателен този път на Николов свали разликата до едва 1 точка, но Антон Диков се нагърби с нападението в тези решаващи минути и отбеляза две важни точки за Шумен качвайки преднината ни до 3. Последва добра комбинация за домакините, които изведоха сам на тройката Юлиян Цветанов, но фаул на Кирилов му попречи да отбележи и го прати на линията за наказателни. Нервите на Цветанов явно не издържаха на напрежението, защото той отбеляза само два от трите наказателни и Шумен продължи да води минимално с 1 точка. В последвалата атака Тончев пропусна да увеличи преднината на нашия тим от тройката и отборът на Видабаскет имаше реален шанс да обърне мача в своя полза. Отличната защита на Шумен обаче затвори възможностите за стрелба на домакините и принуди Цветанов да сгреши. При оставащи няколко секунди до края Вида трябваше да извършат задължителен фаул, за да спрат часовника и да имат шанс да спечелят мача. На линията за наказателен застана Николай Леков. Крилото на Шумен успя да отбележи първия и умишлено пропусна втория, а след това успя да си вземе борбата и времето изтече. Шумен се поздрави с успех 91:89.

Отново отличен мач за Антон Диков, който записа 32 точки, 11 борби и 5 асистенции за Шумен. Николай Леков също бе с основен принос за успеха след 16 точки, 6 борби и 2 асистенции. Александър Делев отбеляза 10 точки и хвана 8 борби.

За домакините капитанът Юлиян Цветанов се отличи с 22 точки, 6 борби и 6 асистенции. Теодор Николов пък бе полезен с 21 точки, 10 борби и 2 откраднати топки. Мартин Мандалски също направи добър мач и записа 18 точки и 9 борби.

Следващият двубой за Шумен е отново срещу този съперник. Приемаме Видабаскет на 10.03.2019 от 17.00ч в зала „Младост“ в Шумен. Заповядайте в залата и нека подкрепим момчетата!