Сезон 2018/19: Икономически университет – БК Шумен 91:77 (А група, регион Изток, 4 кръг)

БК Шумен загуби гостуването си на Икономически университет във Варна от 4 кръг на мъжката А група. Нашият тим отстъпи с 91:77 като гост, като това е трето поражение в източния регион на А група. Варненският тим пък записва трети пореден успех и държи първото място с 3 победи и 1 загуба – загуба дошла точно от Шумен в началото на сезона.

Мачът започна отлично за домакините, които влязоха ударно в мача със 7:0, след кошове на Николай Георгиев и Мартин Коцев. Центърът на Шумен – Кирил Кирилов прекъсна серията на „икономистите“, но нови две точки от наказателния за Георгиев, както и два пробива на Куртев увеличиха преднината на ИУ до 13:2. Шумен изравни играта в средата на първата част. Нашият тим вкара няколко коша чрез Йоан Йоргов и Симеон Георгиев, но не успявахме да спрем нападенията на варненци и разликата продължи да се движи десетина точки в тяхна полза. При оставащи 2 минути до края на частта Шумен заигра по възможно най-добрия начин. Ограничихме успешните атаки на ИУ, а в предни позиции пробиви на Серафимов и Симеон Георгиев, както и тройка на Леков в самия край съкратиха аванса на варненци до само 3 точки – 23:20.

Втората четвърт започна с нов кош за Шумен на Кирилов, но още в следващата атака Георгиев го върна за ИУ. Последваха слаби 5 минути и за двата отбора, които направиха множество грешки и пропуски. Противниците си размениха само по 3 коша, но след преполувяване на частта домакините отново се развкарваха. Основните им реализатори в тези минути бяха Коцев, Стефанов и разбира се, центърът Георгиев. Шумен също отчете една тройка на Димитров и точна стрелба на Чолаков, но ИУ отново дръпна с 11 точки – 43:32, като при този резултат дойде края на първото полувреме.

Въпреки, че Шумен игра в този мач без трима от най-опитните си състезатели – Антон Диков, Александър Делев и Андрей Джамбазов, нашият тим нямаше никакво намерение да се предава. За разлика от предни години, когато шуменският отбор е допускал разликата да скочи над 30 точки при гостуванията са ни Икономически университет, този път младите момчета на Шумен проявиха характер и излязоха през второто полувреме мотивирани за успех. Серия от 10 безответни точки на нашия тим стопи аванса на домакините до една точки. Още в самото начало Николов реализира на два пъти, след него Кирилов бе точен от наказателния, а два хубави пробива на Серафимов плюс един наказателен за неспортсменски фаул доведоха резултата до 43:42. Опитния отбор на домакините реагира и затегна редиците в защита. В нападение центърът на варненци продължи да ни тормози и да бележи за своя отбор. Съперниците си размениха по няколко коша до средата на третата част, но поредица от грешки на шуменци позволи на „икономистите“ отново да качат разликата чрез Коцев, Куртев и Стефанов. Кирилов върна един кош, но до края на четвъртта ИУ доминираше и нови кошове на Куртев и Кръстев вдигнаха разликата до 11 преди Симеон Георгиев да отбележи в последната атака за Шумен и да затвори тази част 62:53.

Последната четвърт започна с агресивна защита на ИУ, които принудиха нашите гардове да допуснат грешки. Георгиев и Стефанов се възползваха и качиха преднината за домакините на 13 точки. Шумен отново тръгна да стопява разликата след тройка на Чолаков, но този път варненци не допуснаха отпускане. Внимателно и последователно домакините от морската столица организираха успешни атаки и преодоляваха защитата на Шумен в голяма част от опитите си. Въпреки, че Виктор Серафимов и Симеон Георгиев играеха отлично за нашият отбор в нападение, то техните кошове бяха връщани почти мигновено от Куртев, Коцев, Стефанов и разбира се Георгиев, чиято задача бе улеснена от напускането за 5 фаула на Кирилов. Варненци поддържаха преднина от 14 точки през цялата четвърта част и финалната сирена дойде при 91:77 в тяхна полза.

Много добър мач за Шумен направи гардът – Виктор Серафимов. Шуменският юноша бе близо до трипъл-дабъл с 28 точки, 10 борби и 8 асистенции. Симеон Георгиев също изигра добър мач за Шумен записвайки 18 точки, 3 борби и 3 асистенции.

За домакините от ИУ почти перфектен мач направи Николай Георгиев, записвайки коефициент 43. Центърът на варненци отбеляза 31 точки, хвана 15 борби и блокира 4 пъти стрелби на шуменци. Цветомир Куртев се отчете за победата с 20 точки, 6 борби и 3 откраднати топки. Коцев също имаше принос за победата с 12 точки, 7 борби и 5 асистенции. От пейката Мартин Стефанов помогна с 14 точки, 4 борби и 1 блок.

Следват 3 седмици почивка в мъжката А група, а следващият мач на Шумен ще бъде на 9.12.2018. Нашият тим приема като домакин Черноморец Бургас от 17.00ч в зала „Младост“.

снимка: Архив на БК Шумен