Сезон 2018/19: Чавдар Троян – Шумен 81:75 (А група, бараж за Първа петица, финал)

Шумен отстъпи на Чавдар Троян със 75:81 в решителния финален бараж за влизане в Първа петица на А група – мъже. На неутрален терен в габровската зала „Орловец“ нашият тим догонваше с голяма част от мача, като в последната четвърт имаше реалната възможност да спечели двубоя, след като повеждаше на няколко пъти, но тимът от Троян показа по-здрави нерви и в решителните моменти успя да отбележи важни кошове. Поздравяваме отбора на Чавдар и им пожелаваме успех в Първа петица на А група. Шумен пък ще се бори във Втора четворка за едно от трите места даващи право на участие в плейофите.

Двубоят в габровската зала „Орловец“ започна нервно, двата отбора си размениха по две неуспешни нападения, а първите точки за съперниците дойдоха от наказателната линия. Антон Диков първи показа, че има нерви и опит за подобни мачове и бе точен от тройката. Ростислав Тончев последва примера на Диков и още в следващата атака отбеляза тройка, за да изведе Шумен напред с 8:2. Последва размяна на кошове, след които Чавдар затегна защитата и близо три минути нашия тим не успя да отбележи. В същото време троянци направиха серия от 9 поредни точки – точни бяха Колев, Танев, Вучков и Христов от тройката и поведоха с 3 точки. Диков прекъсна серията на Чавдар, но веднага след неговия кош Капитанов след пробив и Танев от тройката увеличиха преднината на съперника ни. Шумен подобри играта си – две тройки на Леков и Серафимов смъкнаха преднината до 1 точка, като междувременно Танев вкара в подкошието. До края на първата четвърт отборите си отбелязаха по три точки – тройка на Диков за Шумен, наказателен на Колев и пробив на Бажанов за Чавдар.

Втората четвърт започна с много силна защита на отбора от Троян, който не позволи на нашия тим да отбележи почти три минути след началото. В това време Вучков от пробив и Михаил Танев от тройката увеличиха аванса на Чавдар до 6 точки. Пробив на Делев и тройка на Тончев върнаха преднината на троянци до 1 точка, но Вучков и Христов с по един коша я върнаха до 5 точки. Размяна на кошове в средата на частта поддържаше аванса на Чавдар в рамките на 3-6 точки. В края на частта Троян отново затегна защитата, а пробив на Капитанов, две тройки на Христов и негов пробив им помогна да увеличат преднината си до 10 точки. Тройка на Тончев две минути преди края направи резултата 44:37 в полза на Чавдар, а до края на полувремето двата отбора не успяха да отбележат в нито един от своите опити и се оттеглиха на почивка при този резултат.

Третата четвърт започна с агресивна защита и за двата отбора, която обаче доведе до много фаулове. Двата отбора изпълниха 13 наказателни до средата на частта. Шумен се възползва по-добре от тази агресивна защита и след добри изяви на Тончев и Кирил Кирилов в нападение, нашите стопиха аванса на съперника и изравниха резултата – 47:47. Последваха равностойни две минути, в които отборите си разменяха точни кошове и наказателни удари. При оставащи две минути до края Чавдар отново показа своята добра защита, а тройка на Танев и два поредни пробива на Вучков и Титов върнаха разликата 6 точки в полза на троянци. Шумен реагира преди да е свършила частта с два точни наказателни на Диков и тройка на Тончев. Един точен наказателен на Вучков оформи резултата след третата четвърт – 63:61 в полза на Чавдар.

В последната четвърт съперниците отново се захапаха. Шумен отбеляза четири поредни наказателни – по два за Серафимов и Кирилов, докато Троян върна един наказателен и пробив на Бажанов. Нови два успешни наказателни на Диков изведоха напред нашия тим с точка, но Капитанов намери коша от средно разстояние и върна троянци напред. Капитанов продължи да ни тормози с нова тройка, а два точни фаула на Титов качиха аванса на Чавдар до 6 точки. Последва нова размяна на успешни стрелби – Тончев и Кирилов за Шумен, Танев и Бажанов за Троян. Ростислав Тончев играеше отлично в нападение за Шумен и успя да си изработи два наказателни, след което разликата бе стопена до 3 точки. Последваха обаче 2 минути, в които добрата защита на Чавдар не позволи на нашия тим да заличи разликата, а до края на срещата оставаха само 53 секунди. Хубав пробив на Серафимов даде надежда на Шумен, че може да спечели мач, намалявайки пасива само до точка. Чавдар обаче организираха светкавична атака и след само 4 секунди възстановиха преднината си от три точки след нов кош на Бажанов. Тончев пропусна изстрел от тройката в следващата атака на Шумен, а в защита единствения начин да спрем Танев бе да го фаулираме. Центърът на Чавдар реализира първия наказателен, но пропусна втория… За съжаление отлично играещият Бажанов се пребори за отскочилата топка и на свой ред си изработи фаул. Също като Танев и Бажанов пропусна втория наказателен, но преднината на троянци вече бе 6 точки при само 19 секунди до края на мача. От почти невъзможна позиция Тончев пропусна от тройката една от последните възможности на Шумен да намали преднината на Чавдар и последната сирена прозвуча при 81:75 в полза на отбора от Троян. Така Чавдар заслужи правото да играе сред петте най-добри отбора в А група, а Шумен ще се бори за местата от 6 до 9 във Втора четворка.

Ростислав Тончев бе най-добре представилият се баскетболист на Шумен. Той реализира 26 точки, хвана 5 борби и направи 5 асистенции. Кирил Кирилов завърши с 12 точки, 11 борби и 3 откраднати топки. Антон Диков завърши със 17 точки и 4 борби преди да напусне за 5 фаула.

За Чавдар отличен мач изигра Данаил Христов, който вкара 18 точки, грабна 16 борби записа по 1 блок и 1 открадната топка, Михаил Танев отново игра силно срещу нашия отбор и завърши с 20 точки и 10 борби. От пейката отлично се включи Бажанов с 11 точки и 8 борби.

Предстои да бъде теглен жреби за мачовете във Втора четворка. Съперници на Шумен в нея ще са Рилски спортист-2, Шампион 2006 и Видабаскет. Следете сайта ни, за да научите програмата на Шумен.