Сезон 2018/19: Шампион2006 – Шумен 76:96 (А група, бараж за Първа петица, 2-ри полуфинал)

Снимка: BgBasket.com

БК Шумен победи Шампион 2006 и във втория полуфинален двубой от баражите за влизане в Първа петица на А група – мъже. Нашият тим се наложи с 96:76 като гост в зала Триадица и с общ резултат 192:154 се класира за финалния бараж, който ще ни изправи срещу отбора на Чавдар Троян, който победи и във втория двубой Рилски спортист-2 с 86:71. Решителния двубой за влизане в Първа петица ще се играе на 13.01.2019 на неутрален терен в град Габрово.

Реваншът срещу Шампион 2006 започна повече от добре за БК Шумен. Леков откри точковата сметка за нашия тим с хубав пробив, а в следващата атака Кирилов грабна борба в нападение и отбеляза кош с фаул, а нашият тим поведе с 5:0. Тодоров върна три точки от наказателния за домакините, но шуменци бяха излезли пределно мотивирани да си осигурят участие във финалния бараж и след серия от 13 безответни точки поведоха с 18:3. Кирилов, Диков и Тончев водеха нападението ни в тези начални минути. Акимов спря серията на Шумен, но веднага след това Леков и Кирилов докараха аванса на нашия тим до 18 точки. Последва отпускане в нашите редици след силните първи 6 минути, от което се възползваха Акимов, Куршумов, Петков и Паисиев. Младите играчи на домакините отбелязаха 8 поредни точки и намалиха разлика до само 8 точки. След тази серия на Шампион 2006 последва размяна на тройки – Димитров за Шумен и Паисиев за софиянци. До края на частта двата отбора направиха няколко пропуски, като Димитров все пак бе точен за Шумен и затвори първата четвърт при 29:19 в наша полза.

Съперниците си размениха по два коша за начало на втората четвърт, след което последваха силни минути за домакините. Акимов, Кайнаров и Петков отбелязаха по две точки, за да съкратят преднината на Шумен д0 4 точки. Отново Теодор Димитров спря серията на Шампион 2006 с точна стрелба. До средата на частта на три пъти Делев отбеляза за шуменци, а домакините реализираха две тройки чрез Акимов и Петков. Срещата вървеше равностойно в тези минути. Шумен използваше по-добрата си игра под кошовете и след овладени борби организирахме точкови атаки. Софиянци пък разчитаха на точните стрелби на Чауш, Паисиев и Трайков, за да не позволят шуменската преднина да се качи повече от 10 точки. След два точни наказателни удара на Трайков двата отбора се оттеглиха на почивка при 51:48 в полза на Шумен.

Второто полувреме започна много силно за домакините, които реализираха две тройки чрез Паисиев и Акимов. Шампион излезе за първи път напред в резултата 54:51. За Шумен обаче се разигра Ростислав Тончев, който първо бе точен от наказателния, а след това на два пъти проби през защитата на софиянци и върна преднината за нашия тим – 54:57. Домакините не ни позволяваха да се откъснем с повече от 3 точки, но Антон Диков показа реализаторските си способности и след хубав пробив и тройка увеличи аванса ни на 7 точки. Добрата защита на Шумен позволи на нашите момчета да увеличат още преднината си. Йоргов на два пъти под коша и Леков след пробив и две тройки доведоха разликата до 17 точки в наша полза. Тодоров върна тройката, а съотборникът му Паисиев направи хубав пробив в края на частта, но преднината на шуменци вече бе двуцифрена – 76:64.

Последната четвърт започна с два поредни коша на Кирилов и Серафимов за отбора ни, което съвсем реши мача. Шампион 2006 сякаш изгубиха мотивация и доиграха мача в тренировъчно темпо, а Тончев продължи да бележи за Шумен. Треньорите на нашият тим пък пуснаха в игра всички свои резерви, които довършиха срещата подобаващо и качиха още преднината, за да запишем победа с 20 точки разлика 96:76 и общ резултат в двата мача 192:154.

Ростислав Тончев и Кирил Кирилов направиха отличен мач за Шумен. И двамата завършиха с коефициент на полезност 20. Тончев се отчете със 17 точки, 10 борби, 2 асистенции и 2 откраднати топки. Кирилов бе полезен с 16 точки, 5 борби, 3 асистенции и 1 чадър. Силен мач и за Антон Диков – 15 точки, 6 борби и 4 асистенции. Николай Леков показа, че е във форма с 13 точки, 3 борби и 5 асистенции.

За домакините от Шампион 2006 силен мач изигра капитанът Цветан Акимов. Той завърши с 13 точки, 3 борби, 5 завършващи подавания и 2 откраднати топки. Николай Петков отбеляза 14 точки и хвана 7 борби. Също с 14 точки се отчете Мартин Тодоров, като освен това грабна 5 борби. Константин Паисиев отбеляза 12 точки и хвана 5 борби.

Решителният бараж за влизане в Първа петица е тази неделя – 13.01.2019 г. Мачът ще се играе на неутрален терен в габровската зала „Орловец“ (предстои да бъде потвърдено формално от БФБ).