Сезон 2019/20: Шумен – ЦСКА 87:65 (А група, Редовен сезон, 17 кръг)

Шумен спечели редовния сезон на А група при мъжете, а с това и домакинско предимство за предстоящите плейофни битки. Нашият тим записа 16-та си победа от началото на сезона, надигравайки ЦСКА с 87:65. Това е и 14-та поредна победа за Шумен през този сезон. При победата дебют за Шумен направиха Деан Йорданов и Даниел Колев, които са едва на 15 и 16 години. Загубата за ЦСКА ги вади от плейофите, тъй като при оставащи 4 мача до края изоставането от четвъртия – Рилски спортист-2 е точно толкова точки, но в преките двубои „Рилецо“ вече е спечелил 3 от изиграните мачове и ще е четвъртият участник в плейофите.

Срещата започна за размяна на кошове, но много бързо шуменци взеха надмощие, благодарение на изключително силната си игра в защита. Николай Николов пък се разигра от първите минути в нападение и след 3 негови коша Шумен поведе с 6:2. Силната игра на нашият тим продължи благодарение на Кирил Кирилов, който също стартира силно срещата и отбеляза 7 поредни точки. До средата на първата четвърт Шумен тотално надигра младите „армейци“ и поведохме с 15 точки – 21:6. ЦСКА не намери отговор до края на първата четвърт и зелените продължиха да увеличават аванса си благодарение на Александър Кръстев и Виктор Серафимов. Шумен спечели частта убедително с 32:13.

Втората четвърт започна по същия начин като първата – размяна на кошове, но Шумен бързо спря устрема на софиянци. Виктор Серафимов с тройка и Красимир Димитров с хубав пробив доведоха разликата до 24 точки в полза на нашия тим. ЦСКА успяха да затегнат защита в няколко поредни атаки, но Шумен също не отпускаше играта в дефанзивен план. В средата на частта Николай Николов избухна с две поредни тройки и шуменци качиха разликата до 32. В края на полувремето обаче младият тим на ЦСКА сякаш намери правилния ритъм в нападение и започна да бележи по-често. Маргаритов, Стефанов, Стоянов и Аврамов отбелязаха няколко поредни стрелби и намалиха изоставането на „червените“ до 24 точки точно преди почивката.

Второто полувреме започна така, както свърши първото – Шумен не бе концентриран и допускаше множество грешки. Играчите на ЦСКА пък играеха освободено, натрупали самочувствие от силния край на първото полувреме и отбелязаха почти всичките си опити за начало на второто. До средата на третата част преднината на Шумен бе стопена до 13 точки. Но отново Николай Николов се включи с точна стрелба от тройката, която спря серията на софиянци. ЦСКА върнаха тройката, но бе време на Александър Кръстев да се разиграе за Шумен. Той първо бе точен от тройката, а след това отбеляза два пъти от наказателната линия и нашият тим отново дръпна с 18 точки. ЦСКА сякаш разбра, че няма да има втора възможност да се върне в мача. Защитата на Шумен отново заработи на познатото ниво от първото полувреме и след нова тройка на Николай Николов нашият тим затвори третата част с 23 точки преднина.

Последната четвърт бе равностойна. ЦСКА се опитваше да смъква пасива си, но Шумен всеки път отговаряше с резултатна атака. Нашият тим продължи с добрите действия в защита, а в нападение стрелбата от линията за 3 точки ни вървеше и разликата отново доближи 30 точки в полза на шуменци – 87:58. В тези последни минути Янко Янков и Звонко Папак дадоха възможност на младите надежди на шуменския баскетбол – Деан Йорданов и Даниел Колев да направят дебют пред собствена публика. Въпреки, че влязоха лека притеснени в мача, шуменските юноши показаха огромно желание и се раздаваха в защита. ЦСКА върна няколко коша, но преднината на Шумен се запази над 20 точки, като последния съдийски сигнал дойде при 87:65 в полза на Шумен.

В следващия кръг Шумен почива, тъй като изиграхме гостуването на Видабаскет още през есенния полусезон. В 19 кръг Шумен посреща Чавдар Троян, който все още не си е осигурил второто място и ще се бори за него с тима на Славия. Мачът е предвиден за 8 март от 17.00 ч. в зала „Младост“.

Снимка: Калоян Николов