Сезон 2019/20: Шумен – Чавдар Троян 99:61 (А група, Редовен сезон, 19 кръг)

Шумен записа 17-та си победа в първенството на А група при мъжете, надигравайки Чавдар Троян с 99:61. Срещата е от 19 кръг, който трябваше да се играе в неделя, но поради опасността от разпространяване на коварния коронавирус (COVID-19) бе преместена за днес и се игра при закрита врата в шуменската зала „Младост“. Въпреки, че и двата отбора си осигуриха първите две места в първенството два кръга преди края, днешният мач се явяваше главна репетиция преди плейофните мачове.

Срещата започна с изключително силна игра на нашият тим, който от първите минути показа зверска защита. Николай Николов пък водеше нападението на Шумен по феноменален начин и на практика реши изхода на мача още в първите минути на първата четвърт, вкарвайки 16 от първите 21 точки за Шумен. За само 5 минути игразлатисто-зелените си осигуриха 17 точки преднина – 21:4. Чавдар показа леко пробуждане след два наказателни на Дамянов и тройка на Антон Диков, но шуменци не допуснаха повече скъсяване на разликата, точно обратно. До края на частта след отлични атаки на Красимир Димитров и Никола Николов нашите баскетболисти убиха интригата в мача и затвориха първата четвърт при 31:13.

Втората четвърт продължи с доминираща игра на шуменци под двата коша. Борбите и в нападение, и в защита бяха обирани от нашите високи, а бързите ни атаки на оставяха никаква възможност на гостите от Троян за добри защитни действия. Нападението ни водено от Виктор Серафимов, Красимир Димитров и Кристиян Кръстев доведе резултата до 27 точки в наша полза до средата на частта. В оставащите пет минути до края на първото полувреме Троян изравни играта основно благодарение на Дамянов, който отбеляза няколко добри пробива, а също и намираше начин да застава на наказателната линия. В крайна сметка обаче Шумен затвори полувремето с комфортната преднина от 30 точки – 62:32.

Второто полувреме започна вяло за Шумен. Нашият тим сякаш бе изгубил мотивация, а и концентрация. Шуменските баскетболисти редяха пропуски и грешки, но въпреки това гостите от Чавдар не успяваха да стопят преднината ни. Въпреки слабите изяви в нападение, нашият тим не се отпусна в защита и продължи да натиска здраво съперника, който в повечето случаи стреляше от трудни позиции или просто не успяваше да организира атака в позволените 24 секунди. Шуменци записаха и доста откраднати топки, а третата част отново бе спечелена от нашият тим с 13:12.

В последната четвърт и двата отбора заиграха освободено и с мисъл повече за атаката. Шуменци отново оправиха мерника и след поредица от добре организирани атаки вдигнахме преднината до 36 точки. Бившият играч на Шумен – Антон Диков и съотборниците му също стреляха добре в тази четвърт и Чавдар поддържаше дистанцията на 32-35 точки. В края на мача Шумен записа още няколко добри атаки чрез Йоан Йоргов, а преднината ни достигна 40 точки. Маринов затвори мача с кош за Чавдар при 99:61.

Следващият мач на Шумен е срещу Славия и отново е домакинство. По програма би трябвало да се изиграе на 15 март от 17.00 ч. в зала „Младост“, но предвид върлуващия опасен вирус има възможност мачът да бъде отложен. Ако не бъде отложен по всяка вероятност срещата отново ще се играе без публика при закрити врата. Следете страницата ни за актуална информация.

снимка: Калоян Николов