Сезон 2020/21: ББЛ А група – Изток, 13 кръг: Шумен – Шабла 88:86

БК Шумен записа петата си поредна победа и общо девета за сезона в ББЛ А група – Изток. Нашият тим победи драматично отбора на Шабла с 88:86 и си върна второто място във временното класиране преди изиграване на срещата между ИУ и Черно море Тича-2. Нашия тим е и мач по-малко, тъй като срещата ни с Тича през есента бе отложена, заради коронавирус епидемията.

Шумен и Шабла са добре познати противници. В отбора на Шабла личат имената на двама играчи, които са играли за мъжкия отбор на Шумен – Ивайло Тодоров и Калоян Иванов. Много от играчите на Шабла пък са играли и за ИУ Варна, във времето когато варненският тим печелеше мъжката А група. Шуменци влязоха отлично в мача и три минути игра направихме 5 точки аванс – 9:4. Опитните играчи в отбора на Шабла обаче знаят кога е важно да се играе здраво в защита и след поредица добри изяви под собствения кош, шабленци успяха да обърнат резултата в своя полза. До края на първата четвърт срещата вървеше кош за кош, а до края на частта Шабла запази преднината си – 24:21.

През втората четвърт водени от капитанът Кирилов, шуменските баскетболисти си върнаха преднината. Мачът продължи да се играе кош за кош и разликата рядко скачаше повече от 3-4 точки за един от двата отбора. Шабленската защита се справяше отлично в тези минути, но можехме да очаква това от този отбор, тъй като треньор на отбора е добре познатия на шуменската публика е Саша Топчов – бившият играч на ИУ Варна, който бе един от майсторите в защита, когато се състезаваше в А група. Три минути преди края на частта за нашия тим се разигра крилото Теодор Димитров. Той вкара две много важни тройки и Шумен дръпна с 6 точки 40:34. До края на полувремето обаче Шабла отново показаха, че са опитен отбор, те не позволиха на разликата да продължи да се покачва и след тройка на Цонков, разликата бе сведена до едва три точки – 41:38.

Второто полувреме продължи с отличната стрелба за Шумен от тройката. Кирилов два два пъти и Тончев се разписаха за нашия тим. Николов също показа отличните си умения да бележи и Шумен се откъсна напред с 10 точки – 52:42. Опитните играчи в отбора на Шабла – Тодоров и Сербезов, обаче отговориха и до средата на частта авансът ни отново бе намален до 5 точки. Последва нов тройка на Теодор Димитров за Шумен, а след него фаул с кош за Кирилов, но Шабла отново намериха отговор след два коша на Цонков. До края на частта отборите си размениха по още един кош и третата четвърт завърши с 8 точки преднина за Шумен – 63:55.

В последната четвърт играта на котка и мишка продължи. Шумен повеждаше с десетина точки, но Шабла намираше начин да спре шуменската серия и да намали изоставането си. В средата на частта шуменският аванс бе стопен до минимум – 73:72 след отлична игра на Цонков и Сербезов за шабленци. Йоан Йоргов обаче поведе шуменското нападение и след здрав битка под коша на противника си заработи четири наказателни, които реализира. Последва и пробив на Георгиев и Шумен отново поведе със 7 точки. Савов бе точен от тройката за Шабла, но още в следващата атака Николов върна тройката, а след него Георгиев отново проби през шабленската защита, за да направи резултата 84:75 при оставащи 1 минута и 14 секунди до края. В следващите 40 секунди за Шабла се разигра шуменеца Калоян Георгиев. Бившият игра на отбора ни вкара тройка, а след това и пробив, за да намали изостaването на отбора си до 4 точки. В следващата атака Шабла трябваше да извърши нарушение, за да спира часовника. Симеон Георгиев вкара само един от наказателните, а отличната ръка на Калоян Георгиев отново порази нашия кош от тройката и преднината ни бе сведена до 1 точка при оставащи 11 секунди. Шабла отново извършиха светкавичен фаул и пратиха Ростислав Тончев на наказателната линия, а той бе точен и в двата си опита. Шабла организираха светкавично нападение, а Шумен допусна тактическа грешка, фаулирайки Цонков при стрелба от тройката. За наш късмет, Цонков изпусна първия наказателен, реализира втория и умишлено изпусна третия, за да даде шанс на своя отбор да овладее топката след борбата и да изравни. Нашите баскетболисти обаче не допуснаха това да се случи, овладяха борбата и оставиха часовникът да изтече. Шумен победи Шабла с 88:86.

Най-резултатен за Шумен бе Кирилов с 28 точки. Капитанът ни овладя и 12 борби. Николов също изигра силен мач – 20 точки, 4 борби  и 6 асистенции. Симеон Георгиев завърши с 10 точки, 5 борби и 6 асистенции.

За Шабла най-полезен на терена бе Цонков с 21 точки, 6 асистенции и 5 борби. Калоян Георгиев завърши с 16 точки и 5 борби. Савов записа дабъл-дабъл 12 точки и 11 борби.

Следващата неделя, в последния кръг от редовния сезон, Шумен ще играе с лидера в класирането – Шоутайм. Варненци вече са си осигурили първо място ББЛ А група – Изток с 12 победи само 1 поражение. Мачът обаче е важен за Шумен, тъй като победа ни гарантира второто място, независимо как ще се развие отложения ни мач с Черно море Тича-2. При загуба от Шоутайм, мачът с Тича се явява решаващ за класирането през редовния сезон.

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата:

Снимка: Bulgarian Basketball League