Черноморец Бургас – БК Шумен 70:100 (А група – регион „Изток“, 12 кръг)

БК Шумен записа 8 успех в регион „Изток“ на А група при мъжете. Нашият тим победи като гост Черноморец Бургас и по този начин си осигури второто място в регион „Изток“ на А група. Шумен е с показатели 8 победи и 2 загуби и дори да загуби от Делфин в последния си мач, а Черно море Тича-2 да победи в двете си оставащи срещи, нашият тим ще се нареди пред „моряците“, заради по-доброто си представяне в преките двубои срещу тях. Черноморец пък все още могат да се борят за четвъртото място, даващо право за класиране на бараж, ако успеят да запишат две победи до края на надпреварата в регион „Изток“

Двубоят започна добре за домакините, които реализираха два бързи коша чрез Милчев и Найденов, последва тройка на Антонио Станков, но домакините отново реализираха чрез Войков. Последва нов кош на Станков за Шумен, но домакините отново отговориха. Нападението на „акулите“ работеше в тази първа четвърт и след пет минути игра те водеха със 7 точки – 14:7. Янчев отбеляза върна един кош, но пробив на Войков и тройка на Найденов увеличиха преднината на домакините на 10 точки. Последва силна серия за Шумен от 3 поредни коша на Янков, Станков и Янчев, преди Николов и Вангелов да върнат преднината на Черноморец до 9 точки – 24:15

Втората четвърт също започна силно за бургазлии – тройка на Димов. В тези минути Шумен не успяваха да намерят правилния път към коша на гостите, които пазеха здраво, а и защитата на златисто-зелените нямаше отговор срещу нападението на черноморци. Найденов, известен в Бургас като „машината“ продължаваше да тормози Шуменската защита, а тройка на Вангелов доведе преднината до 14 точки за Черноморец в средата на частта. Но в този момент нашите се събудиха от летаргията и след тройка на Антонио Станков, се разиграха. Отново Станков отбеляза след хубав джъмп-шот, а Кирил Кирилов добави два поредни коша, за да намалим преднината до 4 точки. Изключителната защита на Шумен в тези минути принуждаваше противника да допуска грешки или да опитва трудни стрелби, които не влизаха. До края на частта, серията на Шумен продължи след нови кошове на Станков, Кирилов, Янков и Росен Иванов нашите се оттеглиха с 5 точки преднина 44:39.

Второто полувреме Шумен продължи там, откъдето беше завършил предната част – много добра защита, здрава борба под двата коша и точен мерник от тройката. Станков набута още две тройки, към него се присъедини и Димитър Янчев с дежурните си точни стрелби от зоната за три точки, Андрей Иванов също не пропусна зад линията. В един момент нашият тим, взе 5 поредни борби в нападение, а играчите на Черноморец изглеждаха отчаяни в опитите си да спрат серията на Шумен. Нашият тим спечели третата четвърт с 28:20 и се оттегли с 13 точки преднина.

Последната четвърт, домакините бяха явно изморени, а и вече изнервени от невъзможността да вземат борбите под двата коша. Нашият тим пък продължи с добрата стрелба и вдигна разликата до 24 точки след нови тройки на Янко Янков и Антонио Станков. Тройка вкара и Росен Иванов и в този момент Янко Янков започна да пуска в игра юношите на тима. Мачът завърши в това, а темпо, а Шумен направи разлика от 30 точки – 100:70, като по този начин приключи и срещата.

В тази среща отборът на Шумен игра доста отборно и цялата стартова петица записа 10 или повече точки. Над всички се откроиха Димитър Янчев и Антонио Станков с по 22 точки (Станков вероятно имаше и повече, но незнайно защо в статистиката точките бяха писани на други състезатели). Андрей Иванов си отбеляза 10 точки и взе дежурните 9 борби. Янко Янков бе с 11 точки, а Кирилов с 10, от пейката Росен Иванов направи ново силно включване с 8 точки, 6 борби и 4 откраднати топки.

За Черноморец най-добре се включиха капитанът Найденов с 18 точки, 4 борби и 4 асистенции. Димов отчете 15 точки и 5 борби, а Милчев и Войков добавиха по 11 точки.

Последния мач на БК Шумен в регион „Изток“ на А група е тази сряда – 21.12.2016 от 18.00 ч в зала „Младост“ в Шумен. Нека да напълним залата и да поздравим момчетата за доброто им представяне до момента.