Шумен – Делфин Бургас 79:88 (А група – регион „Изток“, 13 кръг)

БК Шумен загуби последния си мач от надпреварата в регион „Изток“ от Делфин Бургас със 79:88. Мачът игран тази вечер в зала „Младост“ в Шумен бе без значение за домакините, тъй като Шумен си бе осигурил второто място в региона и затова отборът излезе без редица от титулярите си – Андрей Иванов, Росен Иванов и Антонио Станков. Делфин пък си осигури участие в баражите след като стана ясно, че регламентът е променен и директно класиране във финалната шестица печелят само първите отбори във всеки регион, докато заелите местата от второ до пето ще играят баражи. Това означава, че и класирането на Шумен се отлага, тъй като ще играем бараж за влизане във финалната шестица с отбора заел пето място в регион „Запад“.

Срещата започна равностойно – двата отбора се захапаха от самото начало, като редуваха успешни атаки. Виктор Серафимов започна чудесно мача за Шумен, той асистира за първия кош на Янко Янков, а след това сам завърши пробив, като получи и фаул, който реализира. До средата на частта резултатът бе равен 15:15, двата отбора успяваха да отбележат при почти всяка своя атака, като стрелбата на гостите от зоната за три точки бе основното им оръжие. За Шумен хубави комбинации под коша бяха завършвани успешно от Кирил Кирилов, Димитър Янчев и Янков. За гостите Ростислав Тончев и новото попълнение Терънс Гиър бяха основните точконосители. При оставащи три минути до края на мача гостите се възползваха от грешки в нашето нападение и успяха да отворят разлика от 6 точки след 7 поредни точки на Р. Тончев – 22:28 за гостите в края на първата част.

Втората част продължи по същия сценарии – равностойна игра и множество точни изстрели на двата отбора. За Шумен влезлият от пейката Димитър Радев се разписа на два пъти, както и Кирилов, и Янчев. Гриър и Р. Тончев продължиха да тормозят нашата защита, като към силната серия за гостите се включи брата на Ростислав – Манол Тончев, който отбеляза няколко лесни точки под самия кош. Гостите поведоха с 9 след нова тройка на Гриър, но Шумен затегна защитата като Кирилов, Янков и Серафимов отбелязаха три поредни коша, за да намалят преднината до 3. Последва нова размяна, Наско Колев бе точен за Шумен, а за Делфин М. Тончев и Радев, при което прозвуча финалната сирена за край на полувремето 42:47 в полза на Делфин.

Третата четвърт започна със силна серия за Кирилов, който отбеляза шест поредни точки за Шумен, но Радев от гостите също намери своя ритъм и върна 4 точки. Силна защита на Шумен в началото на тази част помогна на нашия тим да обърне резултата след хубави пробиви на Димитър Янчев и Наско Колев. Но отново братята Тончеви се разиграха за гостите и преднината на Делфин бързо достигна 9 точки – 56:65. Янчев върна един кош, но нов пробив на Манол и тройка на Ростислав изведоха бургазлии с 12 напред.

Последната четвърт Шумен излезе мотивиран да се върна в мача, както стори това на последния двубой срещу този противник в Бургас преди месец. Два коша на Янко Янков, както и тройка и два фаула на Димитър Радев сведоха преднината на Делфин до 5 точки. Братята Тончеви не спираха да бележат и в рамките на следващите 4-5 минути срещата се движеше кош за кош. Янко Янков бе поел инициативата в нападение от отбеляза няколко хубави пробива след, което дойде ред на Димитър Янчев да стопи преднината на гостите до едва 3 точки – 77:80 при оставащи 1.50 минути до края. Опитните играчи на Делфин, обаче намериха нова пролука в нашата отбрана – Гриър беше точен от тройката, последва борба в нападение за Радев и лесни две точки и бургазлии се откъснаха със 8 при едва 40 секунди до края. Кирилов върна един коша, но пресата, която Шумен се опита да направи на цяло игрище не даде резултат и гостите се поздравиха със заслужен успех – 88:79.

Най-полезен за Шумен бе Кирил Кирилов, който отбеляза 20 точки, хвана 9 борби и подаде 3 завършващи подавания. Янко Янков и Димитър Янчев се отчетоха с по 19 точки, а Димитър Радев се включи от скамейката с 10 точки и 3 аистенции.

За гостите най-полезен бе Терънс Гриър, американския гард на Делфин отбеляза 22 точки, хвана 11 борби и подаде 8 завършващи паса – само на 2 от трипъл-дабъл. Манол Тончев се отчете с 30 точки и 12 борби, а брат му Ростислав отбеляза 27 точки, от които 5 тройки.

Шумен почива в следващия кръг, който трябва да се проведе на 08.01.2017 година. Като ще чакаме да разберем кой ще е противник на баража от регион „Запад“.