2023/24 ББЛ А група – Изток, Плейофи, полуфинал 2 мач: Шумен-2 – Черноморец Black Sharks

Дублиращият тим на Шумен отстъпи и във втория мач от полуфиналната серия на ББЛ А група – Изток. Нашият тим загуби в драматичен мач като домакин от Черноморец Black Sharks със 73:74. Бургаският тим продължава във финала на ББЛ А група – Изток, докато шуменци ще спорят за 3/4 място със загубилия в другия полуфинал между Шоутайм и Ънстопабъл.

Днешният двубой започна с три бързи коша за гостите. Димитър Найденов – „Машината“ както и в първия двубой продължи да наказва шуменската защита от самото начало. Шумен обаче отговори бързо и се върна в мача благодарение на Окан Хасанов и Станисалв Бънков. Играта в първата четвърт продължи равностойно. Гостите от Бургас имаха инициативата в по-голямата част от първата четвърт, но шуменци не се даваха и стояха на кош дистанция. Първите 10 минути завършиха с 3 точки аванс за гостите – 17:14.

Втората четвърт започна по-силно за Шумен и след 4 бързи коша – пробив и тройка на Баръш Мустафа и по един точен изстрел на Ивелин Йорданов и Радостин Божилов, шуменският тим излезе с 6 точки напред. Бургазлии реагираха моментално. Максим Чоков и Илиян Желязков се погрижиха домакините да не трупат още аванс. До края на първото полувреме двата тима си размениха по още няколко коша и в крайна сметка Черноморец излезе с кош аванс на почивка – 33:31.

Както първото полувреме, така и второто започна с три безответни коша за „черните акули“. Младите шуменски баскетболисти обаче отново проявиха характер и се върнаха в мача. Бънков, Мустафа и Хасанов се грижеха разликата за Черноморец да не се увеличи в двуцифрен размер, въпреки че силната игра в нападение на Илиян Желязков в един момент докара разликата до 7 точки в полза на гостите. Края на третата четвърт обаче дойде при само 1 точка аванс за бургазлии – 53:52.

Последната част също започнаха с размяна на кошове. Двата тима се бяха захапали яко и бе ясно, че няма да има голямо откъсване. Черноморец поддържаше аванс в рамките на 1-2 коша, но Шумен винаги успяваше да спре устрема на гостите. Опита на отбора от Бургас обаче си каза думата в последните минути. Ростислав Тончев в подкошието, Максим Чоков с далечна стрелба, както и Илиян Желязков се погрижиха аванса на Бургаският тим да се запази до самия край. Шумен имаше възможности в последните секудни да изравни, но гостите хвърлиха всичко в защита и успяха да се погрижат и вторият мач да бъде спечелен, макар и минимално – 73:72.

След като Шоутайм и Ънстопабъл определят, кой ще е втория финалист, ще знаем и съперника на Шумен за бронза.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата