2023/24 ББЛ А група – Изток, 4 кръг: Черноморец Black Sharks – Шумен-2 68:67

Шумен-2 загуби по драматичен начин гостуването си на Черноморец Black Sharks в мач от 4 кръг на ББЛ А група – Изток. Нашият тим отстъпи с 67:68 след кош 7 секунди преди края на редовното време. До момента шуменци са с 1 победа и 3 загуби на пето място във временното класиране.

Срещата започна равностойно като и двата отбора трудно стигаха до точни стрелби в първите 5 минути на мача. До средата резултата бе 6:6. По-добра стрелба видяха зрителите през втората половина на частта след като двама бивши играчи на Шумен – Ростислав Тончев и Ростислав Алексов се разиграха за домакините. За Шумен пък кошовете идваха от Станислав Бънков и Баръш Мустафа. Тройка на Тончев затвори първата четвърт при 17:14 за Черноморец Black Sharks.

Шуменци не се притесниха от изоставането и продължиха да показват отлична стрелба през втория период. Ивелин Йорданов и Баръш Мустафа показваха уменията си в нападение и Шумен се върна напред в резултата. Бургазлии обаче също нямаха проблеми в атака и резултатът се движеше ту точка преднина за единия отбор, ту две за другия. В края Шумен се стегна в защита и след няколко добри атаки на Байчев и Невелинов разликата скочи до 9 точки в наша полза. Но две поредни тройки на Тончев в последната минута и половина върнаха домакините на 4 точки преди почивката – 36:40.

След почивката мачът продължи по абсолютно същия начин – двата отбора си разменяха кошове и не можеха да се откъснат на повече от 2-3 точки преднина. В края на третата четвърт Тончев и Димитър Найденов – двама от най-опитните за домакините показаха, че неведнъж са били в такива мачове и изведоха бургаския тим със 7 точки напред. Бънков върна един кош за 54:49 преди последните 10 минути.

Четвъртата част започна с две тройки на Байчев за Шумен, а за бургазлии пробив на Демирев и две тройки на Чоков, което върна разликата на 7 точки за домакините. Шуменските юноши обаче не се предаваха и се бориха да се върнат в мача. Целият отбор пазеше добре, а Бънков и Байчев намираха начин да вкарат в сбитата отбрана на противника, което намали изоставането до 3 точки, 2 минути преди края. Тройка на Станислав Бънков при оставащи 1:10 до края на редовното време изравни резултата – 65:65.  Последва точен наказателен на Стоян Минчев за домакините, за 66:65, а Баръш Мустафа вкара и двата наказателни след като бе фаулиран при пробива си към коша на Черноморец Black Sharks за 67:66 в наша полза само 10 секунди преди края. Ростислав Алексов обаче показа, че има опит в най-напечените моменти и вкара победния кош за бургазлии само 7 секунди преди края, като освен това си изработи и нарушение. Алексов пропусна наказателния, но шуменци не успяха да овладеят борбата и домакините затвориха мача при 68:67.

В следващия кръг Шумен-2 ще се изправи срещу Черно море Викудха.

 

Статистика от срещата