2022/23 НБЛ 23 кръг: Шумен – Черноморец 70:85

Шумен загуби домакинството си на Черноморец със 70:85 в мач от 23 кръг на НБЛ. Шуменци играха равностойно и дори по-добре от „акулите“ в 3 от 4 части на мача, но изключително силното начало на бургазлии бе решаващо за

Черноморец започна изключително силно срещата. Бургазлии почти не изтърваха в първите минути. Шумен бе на обратния полюс – поредица от грешки и пропуски. Това доведе до серия от 15:0 за гостите. Шумен съумя да спре серията на Черноморец и вкара два коша, но нападението на „акулите“ продължи да показва завидна ефективност. В края на първата четвърт шуменци отново изпаднаха в дупка и Черноморец затвори частта с убедителна преднина от 22 точки – 28:6.

Шумен се събуди през втората четвърт и показа, че може да играе силен баскетбол на ниво НБЛ. Адриян Секулов и Ишмаел Ел-Амин поведоха шуменското нападение. „Акулите“ обаче нямаха намерение да удрят спирачката в атака. Почти всички играчи на бургазлии се разписаха в тези минути. Играта бе равностойна и разликата се задържаше 20 точки в полза на гостите. Силни изяви на Рей Идоу и Ел-Амин не позволяваха на Черноморец да се откъсне, въпреки че и Мунис Туту се разигра. Минута преди почивката Шумен успя да свали разликта до 17 точки.

След почивката Шумен продължи да показва силен баскетбол. Георги Кендеров показа в пореден мач, че е сред най-ефективните тежки крила в НБЛ. Ел-Амин също не спираше да бележи. Шумен продължи да „яде“ от аванса на Черноморец, но твърде бавно. Гостите успяваха да стигнат до кош в точните моменти и все пак не позволиха разликата да падне под 10 точки, основно благодарение на Макол Мауен и Туту. Шумен обаче смъкна разликата до 12 точки и надеждата за обрат в последната част остана жива.

Черноморец обаче е силен отбор с опитен треньор и знаеше какво е нужно, за да задържи преднината си. Бургазлии хвърлиха всички усилия в защита и логично Шумен трудно стигаше до кош. Нашият тим също показа добра отбрана, което бе причината за ниската резултатност в последната част. Това бе напълно по вкуса на Черноморец, който държеше аванса си между 12 и 15 точки. Шумен играеше добре в последните 3 минути на срещата и разликата бе смъкната до 9 точки след тройки на Секулов и новото попълнение Ачар Шен. Но силите на нашият тим не стигнаха за повече в последните 30 секунди Черноморец затвори мача с три коша за 85:70.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: