2022/23 НБЛ 31 кръг: Шумен – Балкан 89:105

Шумен отстъпи като домакин на шампионите в НБЛ –  Балкан Ботевград с 89:105 в мач от 31 кръг на НБЛ. Балкан записва 21 победа и с нея запазва второто място с два успеха повече от преследвача – ЦСКА. Шумен остава на 11 място с 6 победи, два кръга преди края.

Срещата започна с 4:0 за Шумен, но Балкан много бързо взе нещата в свои ръце. Шампионите играеха изключително бърз и ефективен баскетбол в първите минути. Добрата им защита помогна да отбележат поредица от лесни кошове на бърза атака и за много кратко време разликата в полза на ботевградчани стигна 16 точки. Шумен обаче се събуди в края на първата част. Ишмаел Ел-Амин поведе нападение и започна да бележи от своите позиции. Рей Идоу и Маркъс Гилбърт също имаха принос в намаляване на разликата до 9 точки преди началото на втората част.

Играта продължи равностойно през вторите 10 минути. Двата отбора си разменяха кошове. Защитата на Шумен бе на ниво и намалихме грешките в нападение. Балкан също играеше ефективно в нападение. Всички играчи на гостите стигаха до коша на Шуменци и помага преднината да бъде в тяхна полза. Силни минути преди почивката записаха Никола Николов, Рей Идоу и Ел-Амин за Шумен, като изоставането ни бе смъкнато до 6 точки преди началото на второто полувреме.

Балкан започна силно третата четвърт и отново се откъсна с 10-на точки. Шумен обаче отново намери сили да отговори и започна да скъсява дистанцията. Нашият отбор се бореше добре под кошовете и това ни помагаше да стигаме до добри стрелби. Шумен стигна дори до равенството след поредица кошове на Ел-Амин. Последва размяна на кошове. Теодор Димитров изведе Шумен напред, но Балкан отговори чрез Николай Грозев и един от тримата си национали – Павлин Иванов. Димитър Димитров и Николаос Дипларос дадоха преднина от 5 точки на Балкан. Последва размяна на тройки – Димитров за Шумен и Грозев за Балкан. До края на третата част обаче чисто психологически сякаш предимството бе на страната на шампионите, които играеха уверено, без съмнение, че ще спечелят мача. Разликата скочи до 10 точки в края на частта.

Усилията на Ишмаел Ел-Амини Макръс Гилбърт в последната четвърт да държи Шумен в мача не бяха достатъчни. Липсата на Адриян Секулов се чувстваше в тези минути, в които гостите играеха агресивно в защита и пречеха максимално на организацията на Шумен в атака. Балкан нямаше проблеми в нападение и рядко пропускаше. Разликата стигна 13 точки и въпреки, че нашият тим се опитваше да смъкне част от изоставането си, опитния отбор на Балкан не допусна нов обрат до края. Ботевградчани изиграха силно всички минути до последната сирена и затвориха мача убедително със 105:89 в своя полза.

Мачът на Шумен срещу лидера в класирането на НБЛ – Рилски спортист, който бе насрочен за събота – 22 април, бе преместен на 24 април от 18.30 часа в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: