2022/23 НБЛ 32 кръг: Шумен – Рилски спортист 71:99

Шумен не успя да изненада лидера в НБЛ – Рилски спортист и загуби домакинството си от 32 кръг със 71:99. Това е победа номер 26 за Рилски спортист, за които срещата бе последна за сезона, тъй като почиват в последния кръг и използваха мача като генерална репетиция преди плейофите. Шумен ще изиграе последния си мач за сезона в сряда – 26 април срещу Левски като домакин.

Срещата започна равностойно и двата отбора си разменяха кошове в първите минути. Рилски спортист обаче се възползваха от няколко грешки в нападенията на Шумен и се откъснаха със 7 точки – 18:11. Нашият тим обаче нямаше намерение да се предаде още в първата четвърт. Подобрихме представянето в защита и се държахме близо до съперника благодарение кошове на Ел-Амин, Гилбърт, Идоу и Димитров. Рилски спортист все пак запази аванс от 4 точки след края на първата четвърт благодарение на Костов, Янев и Уигинс.

През втората четвърт гостите започнаха по-добре в нападение и бързо си осигуриха аванс от 9 точки. Отново нашият тим имаше сили да отговори и в средата на втората част след бърза престрелка с 5-6 коша, Ел-Амин успя да доближи отново нашия тим на дистанция за обръщане на резултата. Отново обаче опитните в отбора на Рилски спортист се погрижиха до края на първото полувреме авансът да остане в тяхна полза, макар и само 3 точки – 45:42.

Рилски излезе като за битка в третата четвърт. Играчите на Людмил Хаджисотиров направиха всичко възможно да ограничат максимално възможностите на Ишмаел Ел-Амин да стига до коша. Пресираха и изнасянето на топката на цяло игрище, възползвайки се от факта, че Янко Янко разчиташе на голяма част от младите шуменски баскетболисти от дублиращия отбор, поради липсата на контузените – Виктор Серафимов, Адриян Секулов и Никола Николов. Разликата бързо скочи над 10 точки, а тройките на Чавдар Костов и надмощието на ДиМаджио Уигинс в подкошието направиха преднината на „Рилецо“ 20 точки в края на частта.

В последната четвърт Рилски спортист не спря да играе агресивно. Въпреки комфортната преднина самоковци явно гледаха на този мач като основна подготовка за плейофите и пробваха различни схеми както в защита, така и в нападение. Младите шуменски играчи – Баръш Мустафа, Окан Хасанов и Веселин Байчев трудно се противопоставяха на съперника, както ръстово, така и чисто баскетболно. Но пък нашият тим играеше със самочувствие и се опитваше да покаже най-доброто срещу най-добрия отбор в България. На моменти се получаваше, като все пак най-добрите отигравания в тази част идваха от опитните играчи като Ел-Амин, Рей Идоу и Георги Кендеров, който направи може би асистенцията на сезона със страхотен пас назад и над главата към Баръш Мустафа на бърза атака. Рилски спортист затвори мача при преднина от 28 точки – 99:71.

Последния мач на Шумен за този сезон в НБЛ е тази сряда – 24 април срещу носителя на Купата на България – Левски София. Срещата е от 18.30 ч. в „Арена Шумен“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Пълната статистика от срещата: