2022/23 НБЛ 6 кръг: Шумен – Ямбол 68:84

Шумен отстъпи на Ямбол като домакин с 68:84 в мач от 6 кръг на НБЛ. Шуменци започнаха добре, но много силен край на първата четвърт и силна втора четвърт бяха ключови за успеха на гостите. Ямбол е вече с актив от 2 победи и 3 загуби, докато Шумен е с един успех и 5 поражения.

Срещата започна по-добре за Шумен. Домакините разиграваха добре в първите 5 минути и показаха добра успеваемост в нападение. Георги Кендеров и Адриян Секулов водеха шуменската атака и нашият тим натрупа аванс от 9 точки – 17:8. Ямбол обаче показа страхотен характер. Гостите играеха много агресивно в защита и се опитваха да накъсат шуменското нападение още в зародиш. Шуменци сякаш успокоени от преднината си започнаха да допускат грешки, което позовли на Ямбол да направи серия от 19 поредни точки за 27:17 в края на първата и началото на втората четвърт. Доминик Кристияно, Трей Сампсън, Иван Лилов и Павел Маринов водеха ямболци в нападение.

През втората четвърт гостите продължиха да играят много добър баскетбол в защита, позволявайки на Шумен да достигне до едва 8 точки. Нападението на Ямбол пък не спря да се възползва от грешките на Шумен основно благодарение на добрите изяви на Таварез, Герганов, Кристияно и Сампсън. До края на първото полувреме гостите си осигуриха комфортен аванс от 19 точки – 44:25.

След подновяване на играта за второто полувреме Ямбол продължи да бъде по-активния отбор на терена. Морис и Сампсън качиха преднината на гостите до 23 точки. Шумен обаче отговори чрез Идоу и Елис. След тези два коша шуменци сякаш набраха самочувствие и запонаха да играят доста по-уверено в нападение. Ямбол също бележеше и до средата на третия период преднината на гостите се запазваше 20 точки. Георги Кендеров обаче се разигра за Шумен. Крилото имаше ден в нападение и бележеше от всякави позиции – тройки, пробиви, игра на поста в подкошието. Константин Паисиев вкара невероятен изстрел зад центъра след като защитник на Ямбол изби топката и в предно поле, а до края на часовника за атака оставаха 2 секунди. Шумен свали разликата до 12 точки в край на третата четвърт и започна да гледа по-смело към обрата.

В последната част обаче Ямбол отново показа повече желание за победа и себераздаване в защита. Сампсън, Кристияно, Герганов и Морис продължиха да белеажат своите изстрели и преднината отново се вдигна до 16 точки. Майк Адеумни пък получи второ технически нарушение и трябваше да напусне терена. Шумен имаше сили само да държи разликата в диапазона 16-18 точки, а Ямбол не допусна нова серия до края на четвърата част и се поздрави с успеха – 84:68.

Един от най-силните си мачове с екипа на Шумен записа Георги Кендеров, който вкара 30 точки и овладя 5 борби. Рей Идоу се отчете с 19 точки и 14 борби. Джавонте Елис записа 6 точки и 8 борби.

Трей Сампсън бе лидера на Ямбол с 18 точки и 8 борби, Декуан Морис помогна за победата с 16 точки и 4 борби, а Доминик Кристияно завърши с 13 точки и 2 борби.

Следащият двубой на Шумен в НБЛ е ново домакинство. Отборът ни се изправя срещу един от лидерите в шамионата – Спартак Плевен. Мачът ще се играе на 26 ноември – събота в „Арена Шумен“ с начален час 17.30 минути.

Пълната статистика от срещата: