2023/24 ББЛ А група – Изток, 9 кръг: Шумен-2 – Черноморец Black Sharks 73:75

Дублиращият тим на Шумен загуби отложеният двубой от 9 кръг на ББЛ А група – Изток от тима на Черноморец Black Sharks със 73:75. Мачът игран в залата на ИУ Варна завърши драматично с победа за бургазлии, които запазват втората позиция във временното класиране с 10 победи и 5 загуби. Шумен пък си осигури трето място със 7 победи и 5 загуби, като Ънстопабъл вече не може да измести нашият тим, а дори да спечелят оставащите си мачове до края, шуменци няма да могат да изпреварят бургаския тим за второто място, тъй като „черните акули“ печелят в преките двубои.

Срещата започна добре за нашият тим, който поведе с 5:0, но от този момент, Черноморец заигра много по-добре и контролираше играта през цялата четвърт. Бургаският тим не даваше възможности на Шумен да стига до лесни стрелби. В атака пък „черните акули“ се справяха добре благодарение на Галин Чолаков, Максим Чоков и неостаряващия Димитър Найденов. Тримата вкараха 5 тройки в частта, което помогна на бургазлии да я спечелят с 22:14.

Втората четвърт бе много по-добра за Шумен. Звонко Папак пусна в игра голяма част от резервите, които се справиха отлично, както в защита, така и в нападение. Никола Христов, Стоян Славейков, Росен Узунов и Радостин Божилов върнаха голяма част от изоставането на нашия тим и почивката дойде при само точка преднина за „черните акули“ – 36:37.

Много равностойна игра видяха зрителите в третата четвърт. Двата отбора знаеха, че залога в срещата е второто място през редовния сезон и играеха с особено внимание в защита. Максим Чоков продължи да показва добрата си стрелкова форма и заедно с Иван Згурафов и Димитър Найденов не позволяваха на Шумен да излезе напред в резултата. Владислав Станев и Джанер Асенов пък играеха силно за Шумен в нападение и края на третата част дойде при равен резултат 54:54.

В последната част двата отбора се захапаха още по-здраво. Никой от отборите не успя да вземе преднина повече от 5 точки, като и често водачеството се сменяше. Галин Чолаков и Иван Згурафов бяха основните действащи лица за Черноморец в нападение и държаха отбора си напред през голяма част от последните 10 минути. Найденов като най-опитен също реализира важни точки в тази четвърт. Радостин Божилов и Стоян Славейков направиха силна четвърт за Шумен в нападение. В края се разигра и Баръш Мустафа, но по-опитният тим на Черноморец успяваше някак да опази крехката си преднина и с един точен наказателен на Карастоянов и Найденов в края взе важна победа със 75:73, с което и второто място в крайното класиране на редовния сезон в ББЛ А група – Изток.

Шумен-2 има три отложени срещи – срещу лидера Шоутайм и два мача срещу Черно море Викудха.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата