2023/24 SESAME НБЛ, 19 кръг: Спартак Плевен – Шумен 89:86

Шумен и Спартак Плевен отново спретнаха истински трилър в 19 кръг на Sesame НБЛ. Шумен отстъпи като гост с 86:89 – както и в първия двубой, мачът бе пред влизане в продължение, след като нашият тим изоставаше 8 точки, минута преди края, но за съжаление късметът отново бе на страната на Спартак и опитите от тройката на шуменци не попаднаха в целта в самия край. Така Шумен остава на 9 място с 6 победи и 13 загуби, докато домакините Спартак се изкачват до 3 позиция с 13 победи и 5 загуби.

Мачът започна със здрава защита за двата отбора. Спартак водеха играта в първите няколко минути до средата на частта Шумен изравни играта, а след тройка на Веселин Байчев и резултата. Играчите се развкарваха във втората половина на първата четвърт и мачът се движеше кош за кош. Брайън Камерън и Уилфред Ликей водеха шуменското нападение, а плевенчани разчитаха на Тошков, Маринов и Чернокожев. Шумен затвори частта с точка аванс – 19:20.

Втората четвърт започна с тройка на Николай Стоянов, която върна домакините напред, но само за 19 секунди, защото Камерън върна тройката още в следващата атака. Размяната на кошове продължи през цялата втора четвърт. Брайън Камерън играеше най-добрия си баскетбол и носеше огромна част от точките за нашия тим. Шуменската защита също се справяше добре и поведохме с 4 точки в средата на частта. Спартак се доближи плътно в края след добра игра на Брайънт Томас и Талиб Занна. Шумен затвори първото полувреме с точка аванс след 22:22 във втория период.

След почивката двата тима отново се захапаха. Защитата бе на втори план в тази част, а играчите явно се опитваха да решат мача през тази част, но така и не се стигна до голямо откъсване за някой от отборите. Дейвди Ролинс се разигра за Шумен в тази четвърт, а за Спартак точките идваха основно от Николай Стоянов, Цветомир Чернокожев и Талиб Занна. Спартак спечели третата част с 1 точка и резултата бе равен преди последната четвърт – 66:66.

Спартак изигра най-добрите си 5 минути в защита в началото на последната част. Домакините са раздаваха, хвърляха се всяка топка и успяха да си осигурят 6 точки преднина до средата на частта. Последва надстрелване от тройката – Томас с две тройки и Маринов с една за Спартак, а за Шумен Ролинс и Грудов бяха точки зад линия. Кош на Ломакс даде 8 точки аванс за домакините 3 минути преди края и те някак успяваха да задържат тази преднина цели две минути. Брайън Камерън обаче не бе казал последната си дума. Той свали преднината до 5 точки, последва обаче забивка на Томас и аванса се върна на 7 точки. Шумен изигра силни последни 61 секунди, първо Ликей на два път вкара, за да намали пасива на Шумен до само 3 точки – 29 секунди преди края, Чернокожев бе точен от фаула, а нова тройка на Камерън съкрати шуменското изоставане на точка – 87:86. Алекс Ломас бе на два пъти точен от наказателния за Спартак, което гарантира, че домакините няма да загубят, но Шумен получи шанс да изравни и да вкара мача в продължение. Ликей и Тонев обаче пропуснаха своите изстрели и сирената прозвуча при 89:86 за Спартак.

В следващия кръг Шумен е домакин на ЦСКА София в „Арена Шумен“. Мачът ще се играе следващата събота от 18.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата