2023/24 SESAME НБЛ, 24 кръг: Академик Пловдив – Шумен 89:85

Шумен отстъпи при гостуването си на Академик Пловдив в мач от 24 кръг на Sesame НБЛ. Нашият тим бе надигран с 89:85, което го оставя на 10-то място във временното класиране с 8 победи и 16 загуби. Академик пък се изкачва на 9-та позиция със същия актив 8 победи 16 поражения.

Първата четвърт започна с по-добра игра на домакините, които вкара лесни кошове в началото и поддържаше преднина от 3-4 точки. Йоанис Кикрилис, Джъстин Маккол и Мартин Маринов водеха нападението на домакините в тези минути. Шумен обаче се държеше. Главното ни оръжие в тези минути бе Уифред Ликай, който вкара почти половината точки на Шумен в тази четвърт. Новото попълнение – Карим Мане пък играеше отново добре под собствения кош и обираше борбите. По-добрата стрелба на Академик им позволи да вземат 4 точки аванс след една четвърт – 25:21.

Във втората четвърт Шумен показа истинския си потенциал в защита. Нашият тим пазеше много добре, обираше борбите и поведе в резултата. Зак Ролинс се разигра за нашият тим в нападение. Той беше основния точконосител заедно с Мане и Ликай. Преднината за Шумен достигна 10 точки в края на частта, но две поредни тройки на Филип Хенри върна самочувствието и по-важното приближи пловдивчани отново в резултата. Все пак шуменци затвориха частта с преднина от 7 точки след точен наказателен на Ликай – 45:38 на почивката в наша полза.

Академик излезе изключително агресивно за второто полувреме. Защитата на домакините спираше почти всяка шуменска атака. Нападението им пък бе носено от Джъстин Маккол, Мартин Маринов и Йоанис Кикрилис, които показаха отличен мерник зад линията за три точки. Пловдивчани отново обърнаха резултата в своя полза и дори започнаха бързо да трупат преднина в своя полза, която достигна 12 точки. Шумен все пак затвори силно частта и върна част от изоставането си след кошове на Карим Мане влезе в последната част с едноцифрено изоставане – 57:66.

Шуменци продължиха да играят по-добре в началото на четвъртата част само за три минути игра разликата бе стопена до 4 точки след точни изстрели на Мане, Уилфред Ликай и Джъстин Кохейда. Разбира се по-опитния отбор на Академик не позволи преднината му да бъде заличена. Домакините продължиха да поддържат аванс от 6-7 точки в следващите 5 минути. Мартин Маринов и Николай Маринов задържаха отбора си напред в резултата и въпреки усилията на Мане, Ролисн и Мустафа, шуменци не успяваха да свалят пасива си на по-малко от 4 точки. В размяната на фаулове до края на мача и Джъстин Ролинс не трепна, но и Николай Маринов вкара четирите си изпълнения, което бе достатъчно за победа на домакините – 89:85.

В следващия кръг Шумен отново гостува. Нашият тим ще се изправи срещу Левски София в зала Триадица. Мачът ще се играе на 9 март от 19.00 ч.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата