2023/24 SESAME НБЛ, 27 кръг: Ямбол – Шумен 86:105

Шумен записа своята 11-та победа в Sesame НБЛ този сезон. Нашият тим се наложи като гост над Ямбол със 105:86 в мач от 27 кръг на първенството. Това бе и последен мач в легендарната спортна зала „Диана“ в Ямбол. Така нашият тим изравни днешния си съперник на 7-ма позиция – и двата отбора са с по 11 победи и 16 загуби. С този кръг се затвори и първото завъртане във втора шестица. След петте изиграни мача Шумен записа 4 победи и само 1 загуба. Предстоят разменените гостувания в шестицата като отборите се борят за само 2 места даващи право на участие в плейофите.

Днешният двубой започна силно за Шумен, който показа много силно нападение. Както в мача с Берое така и днес шуменци трудно биваха спирани от защитата на Ямбол. Карим Мане, Зак Ролинс и Уилфред Ликей започнаха силно в атака и донесоха голяма част от точките в първата четвърт. Ямбол обаче също не играеха зле в нападение – обичайните заподозрени – Иван Лилов, Андон Вачев и Николай Михайлов носеха точките за ямболският тим. Шумен обаче просто не можеше да спрян в атака и отбеляза 39 точки в първите 10 минути игра срещу 25 за Ямбол.

Домакините обаче искаха да изпратят зала „Диана“ с борба – те се вдигнаха в защита през втората четвърт и закономерно разликата започна да се свива. Александър Матушев и Питър Кис носеха точките за Ямбол в началото на втората четвърт. Шумен играеше добре в подкошието и точките идваха от Кохейда и Ликей. Стрелбата ни от далеч обаче бе по-слаба през тази четвърт и домакините свалиха 6 точки от изоставането си – 48:56.

След почивката Шумен излезе мотивиран – победата бе нужна, за да се утвърдим на 8-то място. Карим Мане, Уилфред Ликей , Баръш Мустафа се нагърбиха със задачата да увеличат отново аванса на Шумен. Ямбол се бореше, но до края на третата четвърт нападението на Шумен играеше силно. Шуменската защита също бе на ниво, започна да се усеща и умора в отбора на домакините, но агресията в шуменските отбранителни действия беше основния фактор. Шумен затвори третата четвърт добавяйки още 10 точки към аванса си след 26:16.

Последната четвърт Ямбол отново започна да вкарва. Матушев, Михайлов и Кис се опитваха да върнат отбора си в мача, но шуменското нападение просто играеше на друго ниво в този мач. Кохейда играше много силни минути и освен че обираше всички борби от таблата, показваше и реализаторските способности, държейки преднината на Шумен 15-16 точки. До края на мача нашият тим не позволи на домакините да застраши победата. Шуменци затвориха двубоя при 105:86 в своя полза.

В следващия кръг Шумен отново ще гостува. Нашият тим пътува до Перник за мач с Миньор 2015 в опит да се утвърди в зоната за плейофите. Срещата ще се играе на 06 април от 19.00 ч. в обновената пернишка зала „Борис Гюдеров“.