2024/25 Sesame НБЛ, Редовен сезон, 1 кръг: Шумен – Миньор 2015 74:90

Шумен не успя да започне по най-добрия начин новата кампания в Sesame НБЛ. Шуменци отстъпиха на гостуващия Миньор 2015 от Перник със 74:90 в мач от първия кръг на редовния сезон. Перничани изиграха изключително силна втора четвърт, която спечелиха с 16 точки разлика – 24:8. Шумен изигра останалите три четвърти равностойно, но гостите запазиха преднината си до самия край на мача.

Миньор започна мача доста по-добре и още от самото начало отвори стабилна преднина от 9 точки – 13:4. Лидер за гостите в тези минути бе Васил Попов, който идва при перничани от шампиона – Рилски спортист. Шуменското нападение все пак влезе в ритъм към средата на частта, благодарение на новите попълнения – Зечич, Ийли и Айкекполор. Баърш Мустафа също показа точен мерник и преднината на Миньор започна да се топи като до края на частта резултатът бе изравнен – 23:23.

Втората четвърт започна с размяна на кошове, но защитата на перничани спираше почти всяка една шуменска атака. Гостите направиха серия от 19:3 в тази четвърт, за да я спечелят убедително с 24:8 и да се оттеглят на почивка със самочувствие. Васил Попов отново бе сред основните оръжия на гостите. Бившият шуменски баскетболист Георги Кендеров също показа качества. Синът на треньора на Миньор – Георги Младенов – Борислав също показа реализаторските си качества в края на четвъртта.

Второто полувреме започна с размяна на бързи кошове. Центърът Богдан Бринюк носеше кошовете за гостите, а Рей Идоу и Джакори Ийли се разписаха за Шумен. В средата на третата четвърт обаче Миньор сложи още 7 точки към преднината си след нови добри изяви на Васил Попов, който бе почти безпогрешен от тройката. Гардът на перничани – Лъчезар Тошков раздаваше супер пасове и завърши с общо 11 асистенции, което помогна на тима му да държи разлика над 20 точки. Миньор затвори частта с аванс от 23 точки – 73:50 и на практика си подпечата победата.

В последната четвърт Шумен се представи по-добре. Айкекполор заигра добре под кошовете и освен, че обираше борбите правеше добавки в нападение. Зечич също показа точен мерник с няколко стрелби отдалеч. Защитата на Шумен обаче не успя да спре Борислав Младенов, който ни наказваше от тройката. Преднината на гостите се движеше между 18 и 20 точки, като в самия край шуменци успяха да я свалят до 16 за крайното 90:74 в полза на Миньор 2015.

В следващият кръг Шумен ще има тежко гостуване в София на Левски. Мачът ще се играе на 12 октомври в зала „Триадица“.

 

Можете да гледате запис от срещата тук:

Статистика от срещата